Реплики на музейни експонати в Кюстендилско извая реставраторката Десислава Камберска

Валентин Дебочички, директор на РИМ – Кюстендил

Репликите варират между 4 и 7 лв., каза шефът на музея Валентин Дебочички

Собствен щанд на Първия национален панаир на музейните сувенири подредиха кюстендилските специалисти. „Домакини бяха колегите в Габрово, а ние показахме реплики на музейни експонати и ценности. Представихме се със 7 вида сувенири, изработени от реставратора керамик Десислава Камберова. Сред тях бяха праисторически съдове, керамичната фигурка на средновековната черква „Свети Георги“, както и знакът на музея – монета на Асклепий. Тези сувенири се харесаха на музейната колегия, присъстваща на панаира. Затова на предстоящия Празник на черешата в събота на базара ще участваме с музейните сувенири. Това е чудесна възможност за реклама на музея и града. Репликите са наистина на цена под себестойността, особено за труда, вложен в изработката. Варират от 4 до 7 лева“, заяви директорът на Регионалния исторически музей Валентин Дебочички.

Според него една от целите на участието на кюстендилци било да купят в добрия смисъл на думата добър опит и добра практика. „Целта е да създадем по-голям асортимент от различни сувенири и изделия. Това, което не успяваме както и ние, така и другите, музеите е да правят сувенири с търговско предназначение – не само да имаме добра продажба, добра опаковка. Така че прохождаме“, категоричен е шефът на културната институция.

Той не отрича това, че във всеки музей има камъни, било и скъпоценни. „И в нашия скромен щанд, в зала „Асклепий”, се стремим да предлагаме, нещо, което да го имат само от нас, а не от занаятчийските“, казват от РИМ.