Синът на баскетболната легендата от Бобошево Сашо Везенков – Александър, избран на Драфта на НБА, „Бруклин Нетс” си го хареса

 

Синът на баскетболната легендата от Бобошево Сашо Везенков – Александър Везенков, пренаписа историята на българския баскетбол, след като стана първият българин, избран в настоящия формат на Драфта на НБА. Това стана, след като „Бруклин Нетс” му гласуваха доверие и го взеха под №57.
До последно преди церемонията името му се свързваше най-вече с изборите, с които разполагаше Денвър – №49 и №51, както и с №56 на Бостън Селтикс, но в крайна сметка от Бруклин се спряха на 21-годишното крило на Барселона. Роденият в Никозия играч има още две години от договора си с каталунския тим и по всяка вероятност ще остане да се обиграва в Европа, но има реален шанс да се превърне във второто българско име, което заиграва в НБА, след като Георги Глушков стори това през 80-те години на миналия век.
Везенков изпрати най-добрия си сезон в Барселона и се възползва от създалата се ситуация в тима, налагайки се като основна фигура. Той игра във всичките 30 мача на каталунците в Евролигата и се отличи със 7.5 точки, 3.2 борби и 1.1 асистенции средно на мач и бе в челото на индивидуалните класации за успеваемост на стрелбата за 2 точки (67.6%) и 3 точки (47.6%).
Кариерата му до момента преминава изцяло в чужбина – Алекс започва да играе баскетбол в Кипър, а след това преминава в „Арис” (Солун), превръщайки се в любимец на феновете и един от най-добрите млади играчи в Гърция въобще, за да се стигне до трансфера в Барселона преди две години.
Той е третият избор на „Нетс” в Драфта това лято след Джарет Алън (№22) и Кайл Кюзма (№27), но вторият бе изпратен в посока „Лос Анджелис Лейкърс”.

Очаквано „Филаделфия” взе Маркел Фулц под №1, „Лейкърс” избраха Лонзо Бол под №2, с №3 „Бостън” прибра Джейсън Тейтъм, с №4 „Финикс” прибра Джош Джаксън, а „Сакраменто” се спря на ДеАрън Фокс под №5.
Тази година общо 11 европейски играчи бяха избрани в двата кръга – Лаури Марканен (Финландия), Франк Нтиликина (Франция), Ти Джей Лийф (Израел), Оу Джи Ануноби (Великобритания), Анжейс Пасечникс (Латвия), Тайлър Дорси (Гърция), Айзея Хартелщайн (Германия), Влатко Чанчар (Словения), Александър Везенков (България), Огнен Ярамаз (Сърбия) и Алфа Каба (Франция).