Бедствено положение в Самоков! Река Боклуджа заля десетки къщи, потопи ромската махала, екипът огнеборци на Кирил Попов издърпа с въжета 22-ма бедстващи с малки деца

 

Ромите се разбунтуваха: Ще подаде ли кметът Вл. Георгиев оставка, защо шахтите и коритата са затлачени?

Хората изпаднаха в шок и ужас: Подобно бедствие не сме виждали от 60 г., реката влачеше по улиците дървета и кучешки колибки, паникьосани жители бягаха с най-необходимото, усетихме земята да се тресе

Бибилейски потоп удари Самоков. В града е обявено бедствено положение след като 4 часа валя без да спира и река Боклуджа преля и наводнени десетки домове. Хората са в паника и ужас, евакуират се кой как може. Пожарната група на Кирил Попов с въжета издърпа бедстащи 22-ма души с малки деца и ги евакуираха от кв. „Възраждане. Целият екип на ДГС, начело с началника Александър Кроснев с трактори и налична техника се спуснаха да чистят и отпушват коритото на реката. Кроснев е в отпуска, но извънредната ситуация го вдигна на крак. „В шок сме. По улиците реката носи дърва, кучешки колибки, не бяхме виждали подобен апокалипсис. Виждаме как хората масово взимат най-необходимото и бягат от домовете си, качват колите си на Рида. По-възрастните сподебят, че от 60 години насам не са виждали подобно бедствие. Улиците са блокирани от вода и от затънали коли. Имахме усещането, че земята се тресеше”, паникьосано коментираха очевидци. Румен Белчински с „Пътна помощ” до момента спаси 30 автомобила. Картината в Самоков е потресаваща – пред всяка втора къща има екипи на пожарната, които с помпи отводяват подгизналите домове на хората. Пожарна и полиция са на всеки метър и помагат за обезопасяване на сгради и жилища. Обстановката към 20 ч се нармализира леко-полека, но нанесените щети са огромни.  Наводнени са детски градини и обществени сгради. Електричеството в засегнатите райони ще бъзе спряно като част от взетите мерки за безопасност.  „От 4 часа дъждът не е спирал. Всички улици в долната част на града е залята от вода. Нивото на водата в къщите и никои от административните сгради се вдигна, достигайки до електрическите табла. Това наложи да изключим електрозахранването на определени сгради в града”, коментира за кметът на Самоков Владимир Георгиев. В същото време срещу него се надигна вълна на недоволство от жителите на махалата. Хората разпалено говорят и питат: „Ще си подаде ли оставка кметът Георгиев след като до бедствието се стигна заради затлачени шахти и корита?, питат самоковци.

Река Боклуджа заля и ромската махала в Самоков. „Защо не се спазиха указанията за превативни мерки, които даде премиерът на кметовете?“ – питаха роми в града и се опитваха да спасят покъщнината си от калните води на реката.

Жителите на махалата бяха шокирани от придошлите води на река Боклуджа. „При хубаво време в коритото реката тече кротко, но при дъжд, се препълва заради непочистените шахти из града“ – оплакаха се в редакцията ни самоковци. В горната част на града, при кв. „Боричо“ Боклуджа беше на ръба, а в Седми квартал направо заля ромските къщи. „Това е най-бедната част на махалата. Не знам дали са законни, но е тежко да гледаш как се давят домашните им животни и се унищожама мизерното им битие“ – сподели Мария Шейнова, комшийка на ромите от Седми квартал в Самоков.

Десетки самоковци се събираха около разбеснялата се Боклуджа и се молеха да спре дъждът. „Господи, небето ли се отвори“ – плачеше край Боклуджа самоковка.

Марияна ВУЧОВА