Еврокомисарят Петко Асенов бие тревога: Президентът Радев да свика спешно съвета за сигурност, Борисов да острани Валери Симеонов

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев да озаптят Симеонов, настояват ромите.

“Вицепремиерът Валери Симеонов създава голяма омраза срещу ромите, настоявамe спешно президентът Румен Радев да свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) днес”, заяви еврокомисарят на ромите Петко Асенов, който е председател на Световната ромска организация и председател на борда на директорите на  Световната ромската банка в Ню Йорк.

“Симеонов създава най- голяма омраза между роми, българи и всички етноси. Трябва да се намеси и премиера Бойко Борисов и да го спре. Защото ние можем да го спрем, но не искаме да правим глупости, на каквито е способен Валери Симеонов и част от обкръжението му.Ние не искаме да запалим огъня, но те ако не спират с сигурност ще го запалят. Не може да се бутат къщи, без да са направени нови, не може деца и възрастни хора да се оставят на улицата, като бездомни кучета. Бог да благослови България и всички етноси!”- каза Асенов.

Според него България е изправена пред голям риск от масови размирици, които могат да доведат до нови избори, но по- страшна е заплахата за националната сигурност на Република България. “Необходими са спешни мерки за нейното укрепване”, каза   Петко Асенов.

“След 14 дена ще имаме отново среща, за да докладваме какво сме изпълнили от това, което сме поели като ангажименти като държава и община. Бяхме поели няколко ангажимента и до момента ги изпълняваме – да има засилено полицейско присъствие, докато е нужно, да има проверка на хората без адресна регистрация в циганската махала в Асеновград, да бъде извършено бързо разследване на побоя. Отделно от това общината премина към описването на незаонните постройки и вече е даден срок за доброволното премахване на 17 постройки. Това убеди протестиращите, че насреща си имат хора, които изпълняват поетите ангажименти и те прекратиха протестите си. Те са хората, които ни плащат и ние ще работим за отстояване на интересите им”, посочи Симеонов.

Тази категория цигани в Асеновград преминава средната граница на наглост в останалата част от страната. След побоя заплахите са продължили. Не са били много, но е имало такива, каза съпредседателят на Обединени патриоти.

Петко Асенов е категоричен, че Симеонов е краен, а ситуацията силно преувеличена.

“На ромите им трябва работа, в Асеновград бяха закрити три предприятия, в които те работеха. От тук тръгват проблемите, никой не желае и не може да живее нормално с помощи.”- каза Петко Асенов.