Тръгва строителството на нов град с 3000 къщи между София и Самоков, дом със 174 кв. м РЗП и 500 кв. м двор се оферира за 122 826 евро

 

Строителството на първия квартал с 50 къщи в “Плана Хайтс” – ново градче, което ще изникне между Самоков и София, тръгва до 2-3 седмици. Успоредно с това ще тръгне строителството на първите къщи. Това съобщи израелският предприемач и собственик на земята Авиноам Катриели на презентация на сателитното селище, което ще бъде изградено южно от село Плана, край стария път между София и Самоков.
“На практика ние ще изградим нов град в България. За последно това се е случило преди 70 години с Димитровград”, заяви Катриели. И добави, че през септември 2016 г. Общинския съвет в Самоков е създал ново селищно образувание с местно значение “Хълмовете на Плана”.  Броят на къщите в “Плана Хайтс” може да достигне 3000, като в комплекса ще има магазини, ресторанти, кафенета, спортни центрове, детски градини, паркове. Жилищата ще бъдат насочени към средна и висока класа купувачи.
Първият квартал ще включва близо 50 къщи и няколко обществени сгради: търговски център с 1600 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), фитнес център, басейн и детска градина. На купувачите ще се предлагат два варианта – да закупят терен (с площ около 0,5 дка) и да изградят сами своя дом или да поверят строителството на компанията инвеститор. За втората опция дружеството е подготвило няколко проекта на класически къщи с РЗП между 156 и 366 кв. м. Досега са продадени 18 къщи. Обявените цени към момента са следните: всеки купувач ще дължи 40 евро/кв. м за земята плюс 32 евро/кв. м за инфраструктура. Компанията инвеститор ще предлага строителство на къща за сумата от 499 евро/кв. м РЗП. В тези цени не влизат таксите за разрешение за строеж, нотариус и др. Беше даден пример, че къща със 174 кв. м РЗП и 500 кв. м двор се оферира за 122 826 евро (на следващите етапи цените ще се вдигат). Къщите ще се предлагат на шпакловка и замазка, като компанията ще предлага интериорен дизайн и мебелиране срещу допълнително заплащане. Както във всеки затворен комплекс, и в “Плана Хайтс” ще има такса за поддръжка, която засега е фиксирана на 0,25 евро/кв. м земя месечно. Селището ще се поддържа от фирма на Авиноам Катриели.
Проджект-мениджърът Емил Магрисо обясни, че парите от такса поддръжка ще отиват за сметосъбиране, озеленяване и поддръжка на общите части, охрана. В момента се водят преговори с компании, които искат да поставят фотоволтаични панели на покрива на всяка къща и после да доставят по-евтин ток на домакинствата.

Авиноам Катриели съобщи, че е придобил земята за селището (близо 2000 дка) между 2003 и 2007 г., като е платил общо 25 млн. евро. В последните години бизнесменът е работил по проекта. В началото на 2016 г.  заповед на кмета на Самоков бе одобрен подробният устройствен план (ПУП – изменение на плана за застрояване) на терените, което беше първата стъпка за разрешаване на строителството.
Всички терени на бъдещия комплекс се намират на границата между област София (столица) и Софийска област, като попадат на територията на община Самоков. Единствено достъпът от север до селището попада в район “Панчарево”. Точно затова преди два месеца Общинският експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) към столичното Направление “Архитектура и градоустройство” обсъди изработването на ПУП – парцеларен план на елементи на техническата инфраструктура. Целта на плана е да осигури пътно-транспортен достъп (няколкостотин метра път) и техническо обезпечаване (връзки с мрежите на инженерната инфраструктура) на жилищния комплекс “Плана Хайтс”, като докладът предстои да бъде разгледан от Столичния общински съвет.