След триумфалния си успех по сцените в страната, новият спектакъл на Национален фолклорен ансамбъл “Българе” – “Осмото чудо” ще гостува и в Сандански. Той ще бъде представен 13 септември /сряда/, от 20.30 часа на сцената на Летния театър в града.

Мащабният проект с участието на холивудската знаменитост Бен Крос ще бъде игран премиерно пред публиката в Сандански, дни преди отбелязване на националния празник 22 септември.

Интересът към четвъртия авторски проект на “Българе” се оказа огромен, за изненада и радост на създателите му. Спектакълът е оригинална режисьорска комбинация от филм, театър и динамичните ни народни танци и песни, следваща  интригуващ сценарий. Те, както и почти цялата хореография, са дело на създателя и продуцент на ансамбъл “Българе Христо Ив. Димитров.

Зрителите бързо оцениха запленяващото пътешествие в света на неравноделните музикални размери в българския фолклор и преоткриха за себе си личността на кореспондента на в. “Таймс” Джеймс Баучер – един верен приятел на България отпреди век. Ролята на ирландския журналист Джеймс Баучер е великолепно изиграна от холивудския актьор Бен Крос. Българският актьор Атанас Сребрев в образа на унгарския композитор Бела Барток е негов партньор в разговора, който двамата водят при пътуването си в “Ориент Експрес”. Повествованието преминава през 7 музикално-танцови картини, впечатляващо изиграни от танцьорите и солистите на ансамбъл “Българе”. Самият хореограф Христо Димитров се изявява със солови изпълнения в добруджанската и тракийската картина.

През настоящата година “Българе” отбелязва 15 години от създаването си. По този повод президентът на Република България -Румен Радев отличи именития ансамбъл за яркото присъствие на изкуството му в културния живот на страната с почетния плакет “Св. Св. Кирил и Методий”.

Двата часа и половина в магията на завладяващите български ритми в изпълнение на ансамбъл “Българе” са достатъчни зрителите за пореден път да изпитат гордост от уникалното ни фолклорно наследство. Естествено продължение на най-популярния спектакъл на емблематичния ансамбъл – дебютния “Това е България!”, “Осмото чудо” е мащабна продукция, която направо оставя публиката без дъх, в което зрителите ще се убедят сами.