ЧЕЗ увеличи с над 35% проверките за кражби на ел енергия      

 През първото полугодие са съставени 3778 констативни протокола, 17% от които са за повторни нарушения

 „ЧЕЗ Разпределение България“ извърши 43 084 проверки за нерегламентирано присъединяване към електроразпределителната мрежа в Западна България през първите шест месеца на годината, което с 35% повече в сравнение с аналогичния период за 2016 г. В резултат на проверките са съставени 3 778 констативни протокола в сравнение с 3322 броя през първото шестмесечие на 2016 г. Най-много са протоколите в областите Враца и Ловеч, докато през миналата година първенец е била област Плевен.

Дотаксуваната електроенергия тази година е 19 776 Mwh в сравнение с 19 082 Mwh година по-рано. Реално откраднатото количество обаче може да е много по-голямо, защото според нормативната уредба в България периодът за дотаксуване е един от най-късите в ЕС – до 3 месеца – въпреки че нарушението може да е продължавало значително повече. Именно ниските и неефективни санкции са причина 17% от констативните протоколи тази година да са за повторни нарушения.

Незаконните присъединявания към електроразпределителната мрежа причиняват огромни материални и нематериални вреди не само на компанията, която реално заплаща консумираната електроенергия, но и на коректните клиенти и на държавата. Незаконното присъединяване намалява сигурността и качеството на захранването и влошава експлоатационните характеристики на мрежите. В някои случаи на риск се излага здравето на хората и дори човешкият живот.

Потребителите могат да подават сигнали за кражба на електроенергия на имейл адрес ntz@cez.bg, в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия 0700 10 010. В случаите, когато е налице нерегламентирана консумация между съседи, трябва да бъде подадено оплакване в полицията.

Огромната обществена значимост на проблема изисква законодателно и обществено единодействие. ЧЕЗ Разпределение взима необходимите мерки според своите възможности, увеличавайки тази година проверките с 35%, но постигането на устойчиво решение изисква по-строги и ефективни санкции за извършителите. Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал предложи миналата година с увеличените санкции да бъде създаден фонд, със средствата от който да бъдат покривани преките щети на дружествата, а останалите средства да се използват за целеви инвестиции, за повишаване на сигурността на електрозахранването или друга обществено полезна кауза, определена от правителството.