Отец Кръстьо със застрахователния брокер Стоян, дъщеричката и съпругата му.

Четирима свещеника осветиха овчата чорба, Марияна Щърбева от село Струма и Велика Славкова от село Дамяница се помолиха за здраве

Бизнесменът Кирил Дуев със съпругата си, родителите си и тъщата на Илинден

Разливането на курбана в Кавракирово на Илинден

Стотици миряни от петричкото село Кавракирово и съседните села се изкачиха до свещената местност Илинден за курбан на храм „Св. Илия”. Деца, жени, младежи, дядовци и бабички с бастуни изминаха стръмния път до божия дом за празника. Отец Кръстьо, който служи в храма от освещаването му, отслужи тържествената литургия и освети овчата чорба. Помагаха му отец Стефан, отец Иван, отец Живко и отец Страхил.

Отец Страхил, отец Живко и отец Иван се радваха на младите хора на празника

 

Организатор на курбана е местният бизнесмен Кирил Дуев, който се грижи за храма. Дуев решава да издигне параклиса „Св. Илия” след пророчески сън, в който му се явява пророк Илия.

Кметът на Кавракирово Александър Треновски сподели, че празникът сплотява жителите от селото, които продължават вековната традиция на своите предци да се съберат на това свято място, на което и траките са оставили своите следи.

Застрахователят Стоян с майка си

 

Отец Стефан, който вече на 83 години, разговаряше с бабите от селото, сред които и 73 годишната Маслина, която бе омесила илинденска питка.

„Голяма божествена сила има в местността Илинден и при храма. Тук на Илинден се зареждам с божествена сила и мъдрост.”, каза отец Стефан.

Миряните, дошли за Илинден в храм „Свети Илия”

 

Двете големи приятелки Марияна Щърбева от село Струма и  Велика Славкова от село Дамяница не пропускат Илинден в Кавракирово. И Марияна, и Велика се помолиха за здраве и благодат.

На празника гостува чудотворната скална икона на Пресвета Богородица с младенеца, открита в река Бистрица в дупнишкия парк „Рила”. Качването на светинята до храма беше подпомогнато от застрахователния брокер Стоян.

Кметът на село Кавракирово Александър Треневски

Марияна от Струма и Величка от Дамяница се помолиха заздравена дупнишката Богородица

 

 

 

1 коментар

  1. Поздравления на вестника за поредната лъжлива статия написана от вас!Вашата “репортерка”,която присъстваше на празника явно е била заета да медитира,защото нищо от написаното не е вярно,а две от снимките,които е направила дори не са от местността Илинден,може би се е телепортила и е снимала местността от друго измерение,когато там е имало гЪста борова гора и растителност!Къде е била,когато поп Кръстьо не позволи на останалите попове да пеят курбана,който не е “овча чорба”,а приготвен от две телета!Колко далече стига наглостта на един алчен поп и неговите жадни за 2-минутна слава кочеяши,защото станахме свидетели на оскверняването на празника от дявол облечен в расо придружаван от нагли,безсъвестни хора,които не посетиха храма,за да се помолят,а явно да се разполагат и хвалят с нещо,което друго е направил!ЗАСРАМЕТЕ СЕ!

Comments are closed.