Овчи курбан раздадоха в кюстендилското село Соволяно

 

Отец Васил Манасиев освети курбана 

Два казана овчи курбан раздадоха в кюстендилското село Соволяно. Организираха го  кметството и Народно читалище „Светлина“.  Преди да бъде раздадена гозбата, отец Васил Манасиев отслужи водосвет за здраве и благоденствие на всички присъстващи и жители на селото.

Хората се редят на опашка, за да бъдат поръсени за здраве от свещеника

Присъстващите се събраха по дебелите сенки на дърветата в двора на изключително старата черква в региона „Свети Теодор Тирон”. Миналата година там месиха хляб и така посрещнаха празника Панагия за въздигане на хляба. Как се меси хляб едно време тогава показа 75-годишната баба Трънка.

На трапезата всичко е общо и се раздава

Кметът Пламен Илиев поздрави присъстващите с с пожелание за всичко хубави и успешна, берекетна година за селскостопанските производители.

На селските събирания всеки носи, каквото има от вкъщи

Той благодари на дарителите и на всички които са оказали помощ в организирането на събитието. Накрая всички се хванаха на хорото. „Идваме всяка година. Просто ни е приятно да се срещнем с близките от селото. Съпругата ми е приготвила питка, и дори поискахме от свещеника да я освети. Тези събирания са един вид социални контакти, ние сме жадни за комуникация, помежду ни.

Право хоро в двора на черквата Свети Теодор Тирон

Родом сме от Соволяно, но съдбата ни изпрати в София и сега тук идваме от късна пролет до есента. Садим градинка, после прибираме реколтата, слагаме  зимнина за децата“, разказват семейство пенсионери, дошли на празника.