Мъжката група и солистката Наталия Еленкова от Ансамбъл „Горнополска песен” отличници на фолкфеста „Пауталия”

Наталия Еленкова се класира първа на феста в Кюстендил

 

300 лв. награда спечелиха децата на Овчарци на фестивала „Златен прах“ в Челопеч

Мъжката фолклорна група на сцената на „Пауталия”

 

 

Нови отличия спечели на фестивали в страната Фолклорният ансамбъл „Горнополска песен“ към читалище „Пробуда 1923“ в сапаревобанското село Овчарци. Единадесетият международен фолклорен конкурс „Пауталия”- 2017, провел се в Кюстендил, донесе на Мъжката фолклорна група първо място и диплом. На първо място се нареди и получи диплом и гласовитата солистка на ансамбъла Наталия Еленкова. Женската фолклорна група завоюва второ място. С индивидуални изпълнения втора в своята възрастова група се класира 12-годишната Кристияна Йорданова.

Дипломите на отличилите се на конкурса „Пауталия”

В последната събота овчарчани се завърнаха с награди, включително и парична, и от Четвъртия международен фолклорен фестивал „Златен прах“ в Челопеч. Паричната награда от 300 лв. е за Детската фолклорна група, класирана на трето място. „Участието ни във фестивала в Кюстендил е много успешно с двете първи места. Конкуренцията беше голяма. В конкурсната програма участие взеха над 3000 изпълнители от България, Сърбия, Македония и Черна гора. Високата оценка ни бе дадена от компетентното жури с председател известната българска певица Олга Борисова”, каза секретарят на читалището Радка Лазарова. За поредна година фестивалът е организиран от читалище „Братство 1869” и община Кюстендил, със съдействието на Министерство на културата на Р. България.
„Фестивалът в Челопеч е единственият, на който класиралите се на първо, второ и трето място, получават парични награди. За ансамбъла е голям успех, че нашите деца са трети и имат материално поощрение”, допълни Лазарова. От началото на годината формацията на читалище „Пробуда 1923“ доказва таланта си на фестивали в Мелник, софийското село Бистрица и други. Сред тазгодишните отличия на ансамбъла са сребърният медал за Венислава Ранова и бронзовият за Кристияна Йорданова, връчени им на фестивала с международно участие в село Дрен „Слънце иде”.

В събота и неделя ансамбъл „Горнополска песен” ще бъде на сцената на Международния фестивал за автентичен фолклор в село Дорково.