Кметът Икономов и 15 съветници пускат 3 автобусни линии в Банско, бусчетата газят такситата на Джипсовете с тарифа 5 лв. на км

Управителят на „Паркинги и гаражи” Николай Лечов: Да продадем паяка, загробва ни с 12 бона само за застраховки и поддръжка

Общинските съветници дадоха съгласието си за включване на Детска градина „Слънце” – с. Места, в списъка на защитените детски градини в Република България

Общинските съветници сложиха прът в колелото на частните таксита в зимната столица на България – курорта Банско. Банскалии коментират, че жълтата армия на братята Иван и Йордан Еринините, известни с прякора Джипсовете, ги таксуват с по 5 лв. на километър. Не само местните, но и туристите са пропищели от високите цени.

Съветниците решиха да пуснат маршрутки по утвърдени линии. Бусчетата ще летят през 15 минути из Банско, за да имат хората алтернатива на такситата на Джипсовете.

Схемата включва три автобусни линии –  м. Шилигарника – х. „Вихрен”; гр. Добринище – х. „Гоце Делчев” и една вътрешноградска автобусна линия с начална точка ул. „Акад. Йордан Иванов” и крайна точка – местността Мотиката. Автобусните линии до х. „Вихрен” и х. „Гоце Делчев” ще бъдат изпълнявани през летния сезон, докато вътрешноградската линия се планира да функционира целогодишно.

„Решихме се на тази стъпка след направен анализ, показващ необходимостта от предоставяне на обществен превоз, който да улесни придвижването на жители и гости на курорта в рамките на града, както и към планината. Допълнително предимство ще бъде намаляването на автомобилния поток и въздействието му върху качеството на въздуха”, каза градоначалникът на курорта Георги Икономов.

Управителят на „Паркинги и гаражи” Николай Лечов поиска от съветниците да му разрешат да продаде общинския паяк. „Той ни е в огромна тежест. Не сме в състояние да го поддържаме. Само застраховките – каско и останалите, надхвърлят 6000 лв. за година. Техническият надзор е много строг и много скъп. Паякът върви с трима души персонал на заплата от по 700 лв. за всеки, така е по закон. Смяната на маслото, ремонтите и цялата поддръжка ни струва още 6000 лв. Автомобилът е купен преди 5 години за 140 000 лв. Но това не е обикновен паяк, а високопроходим, 4х4. Всичкият този масраф е неоправдан, тъй като реално нужда от паяка има само по време н активния сезон. Тази машина ни изсмуква финансово”, каза Лечов, който управлява дружеството от две години. Той добави, че ако успее да продаде машината, ще стопи дълга от 106 000 лв., завещан му от 2015 г.

Кметът Георги Икономов пред схемата по проект за класификация на уличната мрежа в Банско

 

Междувременно той е сключил договор със созополски паяк, който трамбова из града за 3000 лв., без общината да има друг ангажимент, освен да си плати наема. „По-изгодно ни е да имаме паяк под наем. Връзваме бюджета със синя зона от 1 лв. на час и 12 лв. за скоба. От синята зона печелим по 11 000 лв. на месец, а от скобите си докарваме 2000 лв. На печалба сме и с обособения паркинг за автобуса при лифта. През зимата печелим по 14 000 лв. от него. Имаме договори с туроператори, таксата за денонощие за автобуси е 20 лв.”, очерта финансовата ситуация Лечов.

За маломерните имоти от общинския поземлен фонд, отдавани на земеделски стопани за една година в землищата на населените места в общината, бяха определени условията за наем за стопанската 2017/2018 година. Съветниците взеха решение да отдадат цялото поле на Банско под наем. Гласуваха над 500 дка да бъдат дадени на земеделските стопани. Цената, в зависимост от зоната, се движи между 6 и 7 лв. на декар за година. „Разделили сме имотите на парцели от по 10 дка. Ако за един имот има само един кандидат, го отдаваме за 6 лв., т.е. на начална цена. Ако има повече кандидати, ще има търг”, уточни кметът Икономов.

Общинският съветник Димитър Русков поиска намаляване на таксата тротоарно право, касаеща ресторантьорите. Русков поиска отстъпки за бизнесмените. „Ако хората платят за шест месеца накуп, три от тях да са безплатни”, настоя Русков, но кметът Икономов и съветниците попариха ентусиазма му, като отхвърлиха предложението.

„Миналата година вдигнахме с 30% таксата тротоарно право. От 5 лв. цената стана 6,50 лв., но гласувахме облекчение. Ако се плати цялата сума за една година в началото, цената пада на 50%”, припомни Икономов и даде пример: „Цената за Сандански е 9 лв., в Бургас е 23 лв., Велинград – 8 лв.”

Съветниците гласуваха 2000 лв. финансова подкрепа на спортен клуб „Кикбокс – Банско” със зам.-председател Илия Милев.

Георги Думанов беше категоричен, че спортът в Банско замира. „Няма масовост, няма резултати, а наливаме пари.”

Костадин Атанасов заяви, че мисията на треньорите е да направят спорта по-интересен от компютрите. В противен случай той се закани да не гласуват нито стотинка за спорт.

Съветниците дадоха съгласието си за включване на Детска градина „Слънце” – с. Места, в списъка на защитените детски градини в Република България за предстоящата 2017/2018 учебна година като единствена детска градина в район „Места”, която осигурява достъп до образование на деца в задължителна предучилищна възраст. Детската градина бе вписана и в списъка на средищните детски градини в Република България за предстоящата 2017/2018 учебна година, с целодневна организация на задължителното предучилищно обучение. В нея са създадени добри условия за отглеждане, възпитание, социализиране и обучение за децата от 2- до 6-годишна възраст от селата Филипово, Места и Обидим, като е осигурен безплатен транспорт за всички пътуващи деца.

Отпусната бе финансова подкрепа за участието на две талантливи момичета от Банско във фестивала „Детски Пирин фолк” в гр. Сандански през месец август. Те са възпитанички на Школата по китара и народно пеене на Марин Бърдарев и са преминали успешно през предварителната селекция на популярния музикален форум.

Вчерашната сесия беше двоен празник. Общинският съветник от ГЕРБ Петър Ганчев черпи с бонбони за рожден ден. Председателят на ОбС Владимир Колчагов заведе целия Общински съвет на ресторант, за да почерпи за раждането на третия си внук. „Той ще носи името Николай”, обяви гордият млад дядо.