Кметът на Сандански Андон Тотев се хвана за главата и напусна залата на местния парламент, жестока караница между съветниците Аспарух Костадинов и Тони Ангелов за купуване на гласове му изкара акъла

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Filed under: Общество |

 

ОбС председателят Атанас Стоянов опита с почивка да потуши разправията, но безуспешно

Депутатите от минипарламента не дадоха ПУП на руски инвеститор, купил парцел от „Хидрострой” за 800 000 евро, шестима наследници забили прът в колелото на проекта за изграждане на петзвезден хотел в парка

Един от наследниците на терена – Георги Манолев: Общинската администрация в Сандански поставя двойни стандарти, ще съдя общината, постави се в услуга на „Хидросторой”, ще развалим сделката с руснака

MINOLTA DIGITAL CAMERAКакво се случи на последната сесия на Общинският съвет в гр. Сандански и защо кметът Андон Тотев се хвана с две ръце за главата, а малко след това напусна залата на местния парламент? Какво разкриха в жестоката караница помежду си двама общински съветници, бивши съпартийци, а сега врагове? Това са част от въпросите, които зададоха в редакцията на вестник „Вяра” мнозина санданчани, шокирани от скандала, прекъснал сесията на местните избраници. 122-12-81-sesia-Sandanski-ManolevЕто и диалога между Тони Ангелов и Аспарух Костадинов – Пухи, който предаваме без редакция:

MINOLTA DIGITAL CAMERAТ.А.: Без да си гледат работата и как улиците непочистени и как може Симеонов да изгони 20 души – нема места за работа, а негов купувач, дето му купува гласове за изборите, да го вземат преди изборите за 3 дни на работа… За банята…

А.К.: Кой го взе на работа?

Т.А.: Ами ти знаеш много добре кой се обади на Симеонов да го вземе, той къде ти купуваше гласове…

А.К.: Кой бе?

Т.А.: Знаеш тоя, къде обикаляше.

А.К.: Кой?

MINOLTA DIGITAL CAMERAТ.А.: Как 170 гласа имаш при толкова дарения, толкова пари. Ето, аз казвам пред всички тук, на следващата сесия не да докарам наркомани застъпници, а всички роми…

А.К.: Ама заповядай, бе…

Т.А.: Аз не ги пуснах да излезат зарад тебе, защото казваше – ние с Тони сме заедно. Не сме заедно!

А.К.: Не, ти казваше…, че сме заедно, нали така!

Т.А.: Не съм казал така, аз казах на ромите – не играйте на Пухи по играта…

А.К.: А-а, така ли!?

Т.А.: Не дадох да излъжат, Пухи, като съветници с тебе в български секции два мандата имахме по 160 гласа!

А.К.: Колко имахме?!

Т.А.: Фифти-фифти!

А.К.: Отвори, виж ги!

MINOLTA DIGITAL CAMERAТ.А.: Виж на следващата сесия колко гласа от ДПС, колко ще гласуват за теб. Но искам те да бъдеш водач!

А.К.: Аз съм водач, аз ще бъда водач! Айде добре! Окей!

Т.А.: Ще видиш как следващата сесия хората…, не циганите, да ти купуват гласове…

А.К.: Айде бе!

Т.А.: Абе 170 гласа имаш, какво ме занимаваш. Целата пресевна ти е горе, сума ти пари, по двадесет баници, а имаш 174 гласа… Когато не гласуват за мене…

А.К.: Ти ли бе! Кога ти ги караше, ти беше хубаво, така ли бе. Кога ти ги караше…, аз ги давам, така ли!?

Т.А.: Това, ти казвам, следващата сесия това ще се случи…

Разправията между бившите съпартийци изби в началото на редовната сесия на местния Общински съвет, три дни след евроизборите в курортния град. За самите избори се оказа, че Аспарух Костадинов – Пухи е минал в лагера на ДПС, а движението, ръководено от Лютви Местан, взе в общината доста гласове.

122-12-81--sesia-Sandanski-Terzieva-2 copyДвамата общински съветници седяха близо един до друг и отначало изглеждаше, че спорят малко по-разгорещено по някакъв проблем, но в един момент Тони Ангелов стана и двамата на висок глас започнаха да се обвиняват взаимно. Пред слисаните общински съветници и гости на заседанието хвърчаха обвинения за купени избори, назначени или уволнени хора преди самия вот, за лица, които купували гласове, за пари, баници, за обещана за асфалтиране улица и т.н…. Самият Тони Ангелов, явно огорчен от изборния резултат и най-вече от „изневярата” на Пухи, заплаши, че на следващата сесия ще докара роми в залата на Общинския съвет… Кметът Андон Тотев, който не очакваше подобно развитие по време на сесията, се хвана в един момент за главата, а малко по-късно и напусна залата. В един момент председателят на ОбС Атанас Стоянов обяви почивка, но разправията между двамата продължаваше. До физически стълкновения обаче не се стигна, но Тони Ангелов напусна заседанието афектиран и повече не се завърна.

„Недоволен е, че загуби изборите! Не може да се примири, че Тони Ангелов вече не е лидер на ромите, а има вече друг лидер. Това е Юлиян Маслинката Други проблеми няма, проблем е, че хората вече не го искат.” Така Аспарух Костадинов – Пухи обясни ситуацията пред репортер на в. „Вяра”.

След подновяване на сесията съветниците се занимаха с конфликта между двамата си колеги. Общинският съветник от БСП Андон Ризов обясни, че става въпрос за конфликт на интереси. „Костадинов представлява в ОбС „Евророма” и сега трябва да се определи в края на краищата чий съветник е. Не може да представлява две партии”, посочи Андон Ризов. Той характеризира поведението на Костадинов като неморално и цинично.

„Докато няма официално писмено заявление, той представлява „Евророма”, обясни председателят на ОбС Атанас Стоянов.

„Ще представлявам интересите на ДПС!”, категорично заяви пред всички присъстващи на сесията Аспарух Костадинов.

Доста коментари предизвика и решението на общинските съветници да не се даде зелена светлина за изработване на подробен устройствен план (ПУП) за трасе на техническа инфраструктура (ВиК и електро) за захранване имот на „Сан Инвест Груп” ООД. Така на практика съветниците блокираха строежа на 5-звезден хотел на руски инвеститор.

Става въпрос за имот на „Хидрострой“ в края на парка, където руски гражданин има намерение да строи втория в града 5-звезден хотел. Заявлението до общината е направено от Георги Карамангалов – управител на „Сан Инвест Груп” ООД. Шестима наследници обаче оспорват продажбата на парцела от „Хидрострой“ на руснака, който разполага с нотариален акт за имота. Георги Манолев е един от шестимата наследници на 3,9 дка, бивш общински съветник, който дойде в залата и изрази недоволство от предложението за решение, което, ако бъде одобрено, ще разреши де факто строителството на хотела върху имота, за който наследниците имат претенции. Парцелът, както е известно, е продаден на руски гражданин за 800 000 евро.

Манолев заяви, че няма претенции към чуждия гражданин, а към „Хидрострой“ и обвини общинската администрация в прилагане на двойни стандарти – в полза на едни и ущърб на други граждани. Бившият общински съветник се закани, че при определени обстоятелства ще съди община Сандански.

Наследниците притежават нотариален акт за собственост, издаден през 1929 г., през 1953 г. е вкаран в ТКЗС, а през 70-те години е придобит от „Хидрострой”. Манолев заяви, че води дела от 2006 г., които се протакат, а общината взема доста експедитивно решение да бъде продаден на инвеститор. Той посочи, че делото вече е на последна права, има решение на съда и положителното мнение на две вещи лица и скоро ще се реши в негова полза, а едно положително решение на ОбС ще доведе до редица правни проблеми и този акт ще е оборим за новия собственик.

Васка Терзииева, главен архитект на община Сандански, отхвърли обвиненията на Манолев. В защита тезата на общината тя изтъкна, че въпросният имот няма нищо общо с претенциите за реституция от страна на Манолев, разминавания имало дори с размера на земята, където ставало въпрос за 3 дка, а претенциите на Манолев били за 3.9 дка.

Решението на ОбС, взето с 11 гласа „против“, 9 „за“ и двама въздържали се, спира временно инвестиция за няколко милиона евро и създаването на десетки работни места, смятат съветници, които гласуваха в полза на предложението. Според тях инвеститорът може да се откаже от намеренията си и да погледне към други развити в областта на туризма райони на страната.

Кметът Андон Тотев заяви, че не може да спира хората, които искат да инвестират в общината. Проблемът явно ще се решава в съдебните зали.

 

Снимки:

1 Кметът Андон Тотев и председателят на ОбС Атанас Стоянов едва ли са очаквали подобно развитие.

2  Георги Манолев

3 Аспарух Костадинов – Пухи и  Тони Ангелов в началото на скандала

4 Аспарух Костадинов – Пухи

5 Андон Ризов (вляво)

6 Васка Терзиева

Снимки: Роска Ноцкова