Тръмп подписа закона за налагането на санкциите срещу Русия

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закона за налагането на санкциите срещу Русия, съобщиха световните агенции в сряда.

Той направи това, след като миналата седмица Конгресът на САЩ одобри нови наказателни санкции срещу Русия заради намесата й в американските избори през 2016 г., анексирането на Крим и намесата в Източна Украйна.

Новите санкции са насочени не само срещу инфраструктурните проекти на руската промишленост – енергийни и други, но и срещу западни фирми, действащи от десетилетия на руския пазар.

Законопроектът предизвика безпокойство в Европейския съюз, тъй като приемането му може да доведе до глоби за компании, които участват съвместно с Русия в различни енергийни проекти.

В текста е предвидено още президентът по-трудно да може да налага вето на вече въведени санкции.

Администрацията на Тръмп, самият президент и държавният секретар Рекс Тилърсън ясно показаха, че не одобряват закона. Но след като той премина в Сената и в Камарата на представителите, Тръмп нямаше особено голям избор.

При налагане на вето от страна на президента, новите санкции щяха отново бързо да бъдат одобрени в двете камари на Конгреса.

В законопроекта са включени и нови, по-твърди санкции срещу Северна Корея и Иран.

 

 

СНИМКА: Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп заедно със своите външни министри Лавров и Тилърсън по време на срещата на Г 20 в Хамбург на 7 юли тази година.