Петкова: След падането на монопола в енергийния пазар цените ще са много по-различни

Теменужка Петкова

 

Битовите потребители ще могат да излязат на либерализирания енергиен пазар след един продължителен процес, който трае между 3 и 5 години. Всичко трябва да става плавно, тъй като се работи и върху това как да бъдат защитени уязвимите потребители на ток. Това заяви пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова. Тя подчерта, че либерализацията на пазара е била бавена много години и едва в началото на 2016 г. е заработила българската енергийна борса. По думите й ще отпадне монопола на трите енергоразпределителни дружества, цените ще са по-различни, но проблеми като кражбата на ток едва ли ще бъдат разрешени толкова лесно.

Енергийният министър каза още, че до края на годината трябва да бъде пусната поръчката за приватизация на АЕЦ “Белене”. Ако няма интерес към проекта, то тогава държавата ще се насочи към изграждането на нов реактор в Козлодуй.

Петкова добави, че страната ни е в напреднала фаза в изработката на поръчката за строител на газовия хъб “Балкан”. Очаква се септември или октомври поръчката да бъде пусната, а следващата година да започнат дейностите по изграждането му. Вече има интерес от партньори на България за възможностите за доставка и транзит на природен газ през страната.

Петкова подчерта, че при подписването на Договора за добросъседство с Македония е подписан и меморандум за сътрудничество в областта на доставките на природен газ. През следващите 6 месеца работна група ще направи анализ как да се изгради директна газова връзка между двете страни. В средата на октомври ще е и първото заседание на тази група, което ще се проведе в София.