Кабинетът на Бойко Борисов отпусна 256 488 лв. за укрепването на разбития от нелегален добив на въглища кв. «Рудничар» в Перник

 

За осигуряването на средствата помощ оказа и губернаторът Ирена Соколова

 

Отпуснаха 443 843 лв. за укрепването на надупчения от хората къртици квартал „Рудничар” в Перник и за пострадали от земетресението преди няколко години. Така прогнозата на областния управител Ирена Соколова, че пари за укрепителни дейности в пострадалия от нелегалния добив на въглища квартал ще има, и то в кратки срокове, се сбъднаха. По бюджета на община Перник се осигуряват общо 443 843 лв., от които 256 488 лв. за изпълнение на проект за техническа ликвидация и преодоляване на последиците от старата и нова минна дейност за застрашените обекти на територията на кв. „Рудничар”, гр. Перник. Останалата сума в размер 187 355 лв. е за пострадали от земетресението през май 2012 г. домакинства, по отменени от Административния съд решения на комисията за предоставяне или отказ на възстановителна помощ.

Ha проведеното зaceдaниe правителството одобри допълнителни разходи в общ размер 7 746 735 лв. за изпълнение на дейности по предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия, съобщиха от правителствената информационна служба.

Средства се отпускат на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и няколко области, една от които е Перник. С тях ще се разплатят извършени непредвидени разходи за спасителни и неотложни аварийни работи при овладяване на бедствени положения и кризисни ситуации, за неотложно възстановяване на инфраструктурни обекти и възстановителна помощ за пострадали от бедствия граждани.

Целевите разходи са предложени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет и ще бъдат осигурени за сметка на резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет на Република България за 2017 година. C пocтaнoвлeниeтo e oдoбpeнa и cyмaтa зa yкpeпвaнe нa зaceгнaтия oт нeзaкoнeн въглeдoбив квapтaл «Pyдничap».

Това стана възможно след поетия ангажимент от заместник-министрите на енергетиката Красимир Първанов и икономиката Любомир Борисов, по време на работната им среща при областния управител Ирена Соколова. Като членове на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, заедно със секретаря й Людмил Върбанов, те внесоха предложение за целевото финансиране.