Изложба „100 години плаката” откриха в библиотеката при НЧ „Зора 1858” в Дупница, библиотекарят Наталия Павлова: Целта е да напомним на всички българи колко важно е да се чете

Наталия Павлова

 

Изложба „100 години плаката” бе открита в библиотеката при НЧ „Зора 1858” в Дупница. Тя е дело на фондация „Деца на България” и столична библиотека и включва 4 пана с 19 фотоса.

Десетки разгледаха изложбата.

„Целта е да се напомни на всички българи колко е важно да се чете и насочва към важните въпроси, свързани със смисъла на четенето, мястото на библиотеките и тяхната роля за изграждане на нашата интелегентност”, разказа библиотекарят при читалище „Зора” Наталия Павлова. Тя посочи, че изложбата има 100 плаката, като са разделени на малки колекции, за да могат да пътуват из цялата страна. В Дупница са представени четири руски, един български, един мексикански, а останалите са американски. Проектът е на Ясен Николов, който е организатор и  куратор на изложбата.

Един от изложените американски плакати

Той е основател на фондация „Деца на България”. „Това е пътуваща изложба. Започва пътешествието си от юли месец 2016 г., като до момента е обиколила около 50 места – библиотеки, университети, културни институции и медии. Получихме я от библиотеката в Казанлък”, допълни Наталия Павлова.

Десетки дупничани разгледаха изложбата. Между тях бяха Евгени Марушев, Мария Занева, фотографът Елена Кацарска, секретарят на НЧ „Ген. Георги Тодоров” – Дупница Валентина Караганова и др.

Изложбата ще бъде експонирана в библиотеката от 3 до 18 август.