Външните министри на България и Македония - Екатерина Захариева и Никола Димитров

 

 С Договора показваме, че българското правителство може да решава без посредничество проблемите със съседите си, че работим за стабилни Балкани, печелим спиране на антибългарската кампания, сближаване на гражданите, на бизнесите, на културата, посочва външният ни министър

Договорът за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Македония беше нужен, защото години наред имаше напрежение.

Инициативата за подписване на споразумение беше на България, поради доста често враждебни действия и на предишното македонско правителство, и на учени. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по bTV.

Този договор е нужен, най-малкото, за да се изгради доверието между двете правителства и политиците. Разбира се, доверието между хората е изключително важно, в текста има заложени тези неща, каза още тя.

Напрежението беше създадено изкуствено, не от България, но и ние има какво да променим в себе си, посочи тя. С Договора печелим няколко неща – показваме, че българското правителство може да решава без посредничество проблемите със съседите си, че не само на думи, но и на дела работим за стабилни Балкани, което е и една от целите на българското европредседателство, печелим спиране на антибългарската кампания, сближаване на гражданите, на бизнесите, на културата.

И икономическият ефект не е без значение, знаете, че се подписаха два други меморандума – за Коридор №8, който ще свърже Италия, Албания, Македония и България, и за газовата връзка. Т.е. – да, хората ще почувстват ефекта от този договор и чрез икономическото, и чрез културното измерение, каза Захариева.

Ефектите вече започнаха да се усещат като радост и емоция у гражданите на двете държави. Това наистина е голям момент, каза още тя. Вицепремиерът каза още, че с македонските си колеги са разговаряли без преводачи. „Разбира се, че се разбираме прекрасно, вижда се, че не се използват преводачи, ясно е, че няма нужда. Неслучайно и диалогът е толкова лесен – ние сме толкова близки“. „Говорим на един език, така да се каже“, добави Захариева. На въпрос какъв е той, тя отговори: „Ние говорим на български“.