Кои са храните, които ни разболяват

 

Високо кръвно налягане, диабет, подагра, неправилното хранене може да отключи десетки болести. И обратното – правилното хранене може да ни направи по-здрави.

Андреас Михалсен е убеден в това. Той е един от водещите германски учени, които изследват взаимовръзките между храненето и болестите.

“Ние почти сме победили застрашаващите живота болести. Днес обаче има повече хронично болни хора.

Най-важният терапевтичен принцип при хроничните заболявания е храненето.

Първо храненето и след това лекарствата”, съвета Михалсен.

Главните причини за високото кръвно налягане например са наднорменото тегло, недостатъчното движение и стресът. Лекарствата могат да предизвикат странични явления, а правилното хранене – не.

Според Михалсен човек трябва да набляга на растителните храни или вегатарианството и да избягва факторите, предизвикващи високо кръвно като месо, колбаси и наситени мазнини. Освен това има и отделни видове зеленчуци, ядки, и плодове, които понижават кръвното.

Например червеното цвекло.

Една до две чаши сок от червено цвекло на ден понижават кръвното. Авокадото, бадемите, орехите, руколата и спанакът също помагат. Една до две чаши зелен чай или чай от хибискус също допринасят за нормално кръвно.

“Растенията са нещо като мини-аптеки.

Във всички растения има оцветители. Зеленчуците са зелени, червени или жълти. Понякога са горчиви, понякога лютиви. И това се все субстанции, които имат и фармакологичен ефект”, обяснява  Михалсен.

Също и при ревматизъм.

“Още от 90-те години знаем, че в храните има вещества, които действат възпалително – и други, които облекчават възпаленията. По този начин обаче ревматизмът не може да бъде излекуван. При ревматизма лекарствата са неотменна част. Но и храненето може да спомогне, човек да взема по-малко болкоуспокоителни, или кортизон”, казва ученият.

Противовъзпалително действат например здравословните мазнини, като Омега-3. Тя се съдържа в лененото масло, лененото семе или в орехите. Лекарите възлагат големи надежди и на куркумата.

По-рано се говореше, че млякото помага при остеопороза, защото съдържа много калций.

Според Михалсен при млякото ситуацията е сложна.

“То съдържа едновременно и много животински белтъци. А животинският белтък е киселина за тялото. Също както месото и рибата, впрочем. И когато употребяваме богати на киселини храни, тялото трябва да възстанови равновесието чрез своите запаси. Най-големият резервоар за тях са костите. И организмът изтегля калция и минералите от костите, за да блокира киселините. В този смисъл това с млякото е заблуда”, разяснява той.

Тоест, ако пиеш мляко, в крайна сметка организмът изтегля повече калций от костите, отколкото получава от млякото. Затова е по-добре да бъде придобит от растителни източници.

Човек трябва изцяло да се откаже от фосфорните киселини.

Тоест никаква кола, а негазирана минерална вода.

В крайна сметка Андреас Михалсен препоръчва растително базираното хранене и по-малко животински мазнини. Все повече изследвания в тази насока показват успех. Все пак всичко зависи от индивида.

“Храненето е свързано преди всичко с навиците и усещанията. Храненето не може да бъде предписвано с рецепта. Човек трябва сам да се храни здравословно. Успехът зависи от собствената ефективност”, казва още ученият.

Най-добре е, още докато е млад и здрав, човек да преосмисли своите хранителни навици.