Премиерът предложи среща за решение на казуса „Комплекс Калиакра“

Борисов увери, че решаването на проблема в зона „Калиакра” не бива да увреди ничии интереси

 

На среща във Варна премиерът Борисов предложи среща в София във вторник на всички заинтересовани страни по повод напрежението около защитена зона „Калиакра”.

На срещата във Варна присъстват също и вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, финансовият министър Владислав Горанов, министърът на транспорта Ивайло Московски, кметовете на Каварна, Балчик и Шабла, представители на инициативния комитет „Да спасим Добруджа“ и засегнатите браншови организации.

„Ние сме дошли да се срещнем с вас и за да няма интерпретации след това на разговорите, сме поканили журналистите да слушат. Мисля, че няма нищо лошо, защото парите, които се дават, дай Боже да са по-малко, са на всички данъкоплатци. Така че трябва да чуят всички пред какъв проблем през годините сме се изправяли и да мислим предварително, когато взимаме управленски решения до какво водят след няколко години“, коментира премиерът.

Ние сега седим пред вас, червим се, вие блокирате улици, пазейки си своя интерес, и ние трябва да вземем едно решение, което на срещата се опитваме да е такова, че да не увредим ничии интереси – и на тези данъкоплатци, заради които трябва да дадем толкова пари, и съответно вие като стопани на имотите си. Това е целта на срещата, каза още той.

“Ние сме осъдени, тук не става въпрос сега да приемаме нещо, ние сме осъдени и след като сме осъдени, а процесът е започнал в далечната 2006-а, да търсим кой е подписал през времето, е безсмислено. Сега сме изправени пред тази хипотеза. Въпросът е, ако отменим заповедта до септември, какво следва, ако не е я отменим, а предприемем някакви действия, какво следва?”, обясни Борисов.

Ние имаме правителство, имаме засегнати, имаме неправителствени организации, хубави, лоши, това са хората, които преговарят. Предлагам във вторник в 11,00 часа да се съберем всички в София и да намерим решение. Със сигурност ще се наложи да се плаща и да се компенсира. Това имаме да решаваме. Отдавна тези процедури и процеси са приключили, заяви още той.

Премиерът декларира, че ако се наложи, планът ще се гледа имот по имот, нива по нива. По-добре е да дадем парите на хората, отколкото да плащаме глоба, заяви Борисов.

Министърът на околната среда Нено Димов обясни пред присъстващите, че заповедта за защитената зона не обхваща акваторията на морето. Той допълни, че заповедта е за територия около 22 кв.км, от които 7600 декара са частни земи.

По-късно на среща в общината, организирана от кмета Иван Портних, премиерът обеща правителството да подпомогне Варна за разрешаване на инфраструктурни проблеми, които към момента не позволяват на града да се развива.

„Варна заслужава перспектива. Градът има и други дейности освен туризма”, посочи Борисов. Той припомни думи на кмета, че от 30 години не е правено нищо, за да се облекчи трафикът във Варна, и съобщи, че правителството предлага две мерки в това отношение – разширяване с две допълнителни ленти и с две локални платна на централния транзитен булевард, който свързва входа на града и аерогарата, както и нова пътна отсечка, която да облекчи движението от и към пристанището. Финансирането ще бъде от бюджета и от ЕИБ, а дали изпълнението ще се организира от АПИ, или от общината, зависи от Общинския съвет във Варна, посочи Борисов.

Борисов подчерта, че съществуват още много проекти, които се нуждаят от финансиране, а в същото време се пилеят пари за ликвидиране на щети от недалновидни решения на предишни правителства. Той даде примери със зоните по „Натура 2000“, плащанията за АЕЦ „Белене“ и американските централи, както и приватизационната сделка за „Полимери“ – Девня, която определи като грабеж.

„От 4-5 години се води разследване срещу неизвестни извършители, но според мен те са известни. Дори жп линиите са изнесли. Преди няколко дни взехме решение 15 млн. лв. да се дадат на Варна. Тези отпадъци сега трябва да се вземат и да се откарат някъде. Ние сме евтини на брашното и скъпи на триците“, каза премиерът. Според него новият антикорупционен орган трябва да започне с разследванията си оттук и да стигне до НДК, „за да видим какви приватизационни сделки са правени, да започнем от това, което носи щети“.

„Полимери“-Девня e една много „приятна“ приватизационна сделка, която дава възможност да се види целият генезис на прехода – какъв грабеж е осъществяван през годините, каза премиерът.