Самоковското село Широки дол тъне в скръб след смъртта на притиснатия от багер Васил Миланов, съселянинът Терзийски: Майката Елка загуби другия си син преди година

Емил Кривошиев

Собственикът на „Тотал” Е. Кривошиев: Миланов е с нас от 18 години, видял е нещо да капе и решил да провери, пипнал е нещо, машината се преместила с 20 см и го притиснала

Самоковското село Широки дол потъна в скръб след нелепата смърт на 40-годишния Васил Миланов. Преди дни по време на работа на строителен обект Миланов загина, затиснат от багера си. Хората коментираха със сълзи на очи, че машината се е повредила, той слязъл, за да провери дали изтича масло, и е бил затиснат. Трагедията станала в края на работния ден на строеж в близост до Щъркелово гнездо край язовир “Искър” в Самоков.

„Багерът извършвал ремонтни дейности, когато се е преобърнал“, съобщи за „Вяра“ читател, пожелал анонимност. Инцидентът е станал в голям хотелски комплекс. Веднага били извикани медицински екипи, пожарна и полиция. За съжаление обаче мъжът издъхнал от раните си. Пристигналият на място медицински екип само констатирал смъртта му.

Всички, които познават Васил Миланов, са категорични, че той е бил много отговорен, трудолюбив, отзивчив и винаги усмихнат. 40-годишният мъж живеел в Самоков с приятелката си – споделиха пред в. “Вяра“ Мария и Тодор Георгиеви от село Широки дол. “Майката е посърнала, каква събда, горката жена“ – споделят, плачейки, хората в селото.

Майката на Елка Джикова имала два брака и трима синове. „Другият й син също загинал наскоро, преди около една година бил убит край Ихтиман. Елка имаше втори брак, мъжът й почина, сега и другият й син… Боже, каква орисия… Много добри хора бяха, Васко помагаше на всички в селото, все беше усмихнат, лоша дума на никого не е казал. Преди години майка му работеше като шлосер в ЗРТ, доколкото си спомням. Сега работи в един ресторант. Много добродушен и работлив човек. Това е съдба, от нея човек не може да избяга. Но ако има виновни за повредената машина, трябва да понесат отговорността си“ – сподели пред в. “Вяра“ Стефан Терзийски от село Широки дол.

Десетки широкодолци се простиха с Васил и поставиха цвете на гроба му в селото. Сред тях бяха много негови колеги от строителната фирма.

Потърсихме за коментар управителя на фирма „Тотал” Емил Кривошиев. „Васил Миланов работи при нас от почти 20 годни. Започна работа, след като завърши училище, тръгна от общ работник, бил е пазач, шофьор, докато стигне до багерист. След инцидента прелистих досието му. С нас от 1999 г. Това е работлив и отговорен човек, никога не е имало проблеми с него. Още тече разследване, но мога да кажа едно – не е вярно, че машината се е повредила и го е смазала, докато той се е опитвал да я поправи. След като е свършил работата си на обекта, той е потеглил от мястото. Още на разклона на пътя забелязал, че нещо капе от машината и е слязъл да провери какво става. Не е опитвал да поправя багера. Не зная какво е станало с точност, предполагам, че е дръпнал нещо отдолу, багерът се е преместил с около 20 см и е притиснал ръката и гръдния кош отстрани. На мястото на инцидента е бил съдружникът ми във фирмата Иван Цветков. Той веднага ми сигнализира, аз се обадих светкавично на 112 за полиция и линейка.

Полиция, следователи направиха оглед на мястото. 4 часа след инцидента извикахме друг багерист на фирмата, който запали багера без проблем. Машината се прибра на собствен ход в базата на фирмата пред невярващите погледи на разследващите и на хората от Инспекцията по труда”, разказа Кривошиев за „Вяра”.

Той уточни, че във фирмата върви извънреден инструктаж, цялата техника се проверява. „Закупихме въпросния багер преди 9 години чисто нов, не е втора употреба. На него е работил единствено Миланов. Багерът е минал технически преглед, не  е имало проблеми с него”, беше категоричен Кривошиев.