Изгонени с полиция туристи от беседка до екопътеката в Бели Искър: Законни ли са направените заграждения до сградата на ВиК, защо до надписа „Вододайна зона!” се мъдри барбекю?

 

Водният шеф на София област инж. Никола Нитов ще прави проверка, Венцеслав Тодоров: Всичко е законно, данъкът се плаща в община Самоков

Голямо пространство е заградено до сградата на ВиК и екопътеката в самоковското село Бели Искър, а туристи били изгонени от мястото с полиция, сигнализираха читатели в редакцията на в. „Вяра”. Според тях в ограденото място е направено барбекю и беседка, а в реката са натъкмени бентчета за разхлаждане на бири, дини… и за отмор. Според разказа на читателя ни туристи, влезли във въпросното заградено място с баседката, са били изгонени с полиция, след като охранителят се обадил на 112.

Мотива, който туристите получили – това било охраняема вододайна зона. Възникват въпросите: Правят ли се на това място сбирки на ВиК чиновници от Софийска област и защо не са били допуснати там туристи? Кой е разрешил и на кого да загражда място извън прилежащата площ на ВиК? Има ли нотариален акт за собственост на въпросната вила на ВиК, какви документи имат ВиК за допълнително заградената територия към около 2 декара до реката? Плащат ли се съответните данъци на община Самоков за обекта и за заградените два двора? Съвместим ли е статутът на „Охраняема вододайна зона“ и изграждането на барбекю? Кой решава кой има право да посещава и при какви условия да се ползва крайречната територия? Читателите на в. “Вяра“ задават въпросите си към инж. Никола Нитов – шеф на ВиК – София област и чакат отговор. „Колко пазачи са назначени на феодалите от София ВиК? Оградата с чие разрешение е направена?“ – питат туристи, на които е бил забраняван достъп до мястото, намиращо се в началото на екопътека “Бели Искър?“.

Дадохме трибуна за коментар на Никола Нитов. Запознахме го с въпросите на читателите ни, но инж. Нитов заяви, че на този етап не е готов да отговори. Инж. Нитов заяви още, че не може да каже дали ВиК имат документ за собственост за обекта, но обеща да провери и да отговори в близките дни.

Венцеслав Тодоров – шеф на ВиК Самоков, посочи, че сградата е построена преди много години и е собственост на ВиК, като архивът с документите е в софийското ВиК.

„Всичко е законно, данъкът се плаща в община Самоков. Назначен е на работа само един служител и не е разрешено влизане на външни лица, защото е вододайна зона“ – сподели инж. Тодоров.

От Национален парк „Рила“ съобщиха, че сградата е извън територията на парка и е собственост на ВиК. Никой на този етап не се ангажира с конкретен отговор разрешено ли е и на кого да прави огради в близост до реката и до вододайна зона да съгражда барбекюта, които същевременно са забранени за туристите и гостите на екопътеката и на Национален парк „Рила“. Читателите на в. “Вяра“ очакват отговор от ВиК на въпроса каква площ имат право да ползват и да заграждат около своя обект.