Италианският бизнесмен Пиеро Аугостини отнася 1 500 лв. глоба за погазване на трудовия кодекс, оставил пазач да работи 9 дни без почивка в обувната фабрика “Пиерик шус” в Дупница

Съдия Светла Пейчева

Светла Пейчева

Италианският бизнесмен Пиеро Аугостини, придобил скандална известност заради некоректното си отношение като работодател в Дупница и Кюстендил, отнася 1 500 лв. глоба. Това става ясно от решение на Районния съд в Дупница, който е потвърдил наказателно постановление на Инспекцията по труда в Кюстендил от 3 август 2015 г. за налагането на имуществена санкция на фирмата на Аугостини – «Пиерик шус» ЕООД, със седалище гр. Гоце Делчев, стопанисваща цех за ушиване на саи за обувки в Дупница. Глобата е заради това, че в качеството си на работодател италианецът е допуснал мъж с инициали Г.С.Т. да полага труд като пазач в продължение на девет последователни дни от 9 до 17 май 2015 г., включително, без почивен ден. По този начин не му е осигурил непрекъсната седмична почивка не по-малко от 48 часа, с което е нарушен чл. 153, ал. 1 от Кодекса на труда. Обвинението се базира на приложено копие от график за работа на пазачите за м. май 2015 г. (таблица за отчитане явяването и неявяването на работа за месец май 2015 г.), изготвена от организатора производство в ,,Пиерик шус” в цеха. При проверка на цеха инспектиращите установили, че споменатият пазач е работил последователно девет дни в периода 9-17 май 2015 г.

От «Пиерик шус» обжалвали наказателното постановление с оплаквания за незаконосъобразност и неправилност и молба то да бъде отменено. Съдия Светла Пейчева обаче е категорична, че нарушението е доказано по безспорен начин и глобата е наложена правомерно. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд – Кюстендил.