Над 200 ужилени вложители питат: Пазят ли прокурорите от Благоевград и Дупница лихварите Близнакови, офисите им работят с пълна пара?

Дупнишките „фараони” Ивон и Георги Близнакови си покриват очите, влизайки в залата.

Прокурори, полицаи и дупнишкият бизнесмен Давко Давков издърпаха парите си барабар с лихвите преди срива на Дупнишката популярна каса, казаха още потърпевшите 

Говорителят на прокуратурата в Дупница Емил Павлов: Самосезирали сме се за „Феникс СБ“ ЕООД, материалите са в Окръжна прокуратура – Кюстендил

Имаме 126 жалби срещу Дупнишката популярна каса, работата по преписката не е спирана, нищим случая с колегите от Пловдив

 

Миглена Драганова

„Прокурори от Районна прокуратура – Дупница и служители на полицията са влагали парите си във финансовата пирамида, наречена Дупнишка популярна каса. Тези хора задно с члена на борда на директорите инж. Давко Давков са си изтеглили вложеното заедно с лихвите месеци преди да гръмне аферата.” Това съобщиха в писмо до редакцията над 200 вложители, изгорели с 4,5 млн. лв. общо. Инж. Давков засега е в графа „свидетели”, въпреки че е от шефовете на Дупнишката популярна каса. Подписът му обаче не фигурира на какъвто и да е документ. Оказва се даже, че голяма част от документите, събрани от прокуратурата, липсват. До този момент са разпитани над 300 души.

Давко Давков

Всичко започва, когато миналата година през месец март Дупнишката популярна каса се преместила в Пловдив. Там обаче тя не е разполагала с офис, а целта на собствениците семейство Георги и Ивона Близнакови била да поискат от Пловдивския окръжен съд производство по несъстоятелност. Прокуратурата и полицията установиха, че освен с незаконна банкова дейност Близнакови са се занимавали и с лихварство. Лихварската дейност кипи и в момента в офисите на фирмата им в Дупница и Благоевград, разказаха потърпевшите.

Емил Павлов

Те питат: „Защо след констатацията на прокурори от Пловдив, които повдигнаха обвинението, Близнакови продължават да въртят лихварска дейност в Дупница под носа на 15 прокурори? И истина ли е, че прокуратурата в Дупница и Благоевград покровителства престъпния бизнес на семейство Близнакови?” Имената на хората се пазят в редакцията на вестника.

По повод въпросите им изпратихме писмо с питанията до административния ръководител на Районна прокуратура – Дупница, Даниела Гюрова. Публикуваме пълния текст на изпратеното запитване: „Прокурор Гюрова, бихме искали информация във връзка със скандала с незаконните кредити, които се отпускат от фирма „Феникс СБ” ЕООД, собственост на Сотир Близканов и жената, с която той живее – Миглена Драганова. Стана ясно, че фирмата не фигурира в списъка на БНБ и на практика няма право да отпуска кредити. Това обаче не им пречи да завеждат дела срещу всеки, който не си погасява вноските по кредита. Незаконната дейност се осъществява в офиси на пловдивската фирма (която е прекратила дейността си) „М кредит” в центъра на Дупница.

Сотир Близнаков 

От съда в Дупница уточниха, че спазват стриктно закона, придвижвайки делата, и е работа именно на прокуратурата да проверява законна ли е дейността на фирмата и откъде са парите, с които те кредитират гражданите.

Както е известно, Сотир Близнаков е син на Георги Близнаков, обвинен за аферата „Дупнишка популярна каса”. Съпругата му Ивона Близнакова пък работи в офиса на фирмата за кредити в Благоевград.

Конкретните въпроси са: Какво е предприела Районна прокуратура – Дупница срещу дейността на фирмата „Феникс СБ” ЕООД, стартирана ли е проверка по случая? Ако вече се работи по случая, има ли установено нещо нередно? Има ли внесени сигнали от граждани, ужилени от лихварите?

Граждани съобщиха в редакцията, че сред клиентите на фирмата за кредити фигурират имената на магистрати от Дупница. Истина ли е това и ако да, кои са те? Те ли осигуряват чадър на „Феникс СБ” ЕООД, за да разгръщат на спокойствие дейността си, докато още тече делото за Дупнишката популярна каса?

Ето и отговора, който получихме:

„От направената справка в информационния масив на Районна прокуратура – гр. Дупница, не бе установено наличието на подадени жалби срещу дейността на „Феникс СБ“ ЕООД през последните пет години. Районна прокуратура – гр. Дупница се е самосезирала по повод на публикувана на 07.07.2016 г. в интернет сайт статия, съдържаща данни за незаконно извършвана банкова дейност от „Феникс СБ“ ЕООД на територията на гр. Дупница. По случая е извършена проверка, материалите от която са били изпратени по компетентност на Окръжна прокуратура – гр. Кюстендил.

Така посоченият от Вас като „случай Близнаков“ най-вероятно визира преписка вх. № 765/2016 г. по описа на РП – гр. Дупница, която е образувана по повод на постъпили 126 бр. жалби на граждани срещу „Дупнишка популярна каса“. Работата по тази преписка никога не е била спирана. С постановление на РП – Дупница от 20.09.2016 г. преписката е изпратена за обединяване към ДП вх. № 4075/2016 г. по описа на Окръжна прокуратура – гр. Пловдив, тъй като в хода на извършената проверка са събрани достатъчно данни за извършени престъпления по чл.203, чл.252 и чл.255 от НК, които са от родовата компетентност на Окръжна прокуратура, като в същото време за същите деяния вече е имало образувано досъдебно производство в Окръжна прокуратура – гр. Пловдив”, гласи отговорът на говорителя на прокуратурата Емил Павлов.