Плевнелиев: Ако САЩ разровят казуса „КТБ“, това ще е в наш интерес

Росен Плевнелиев

 

Ако казусът с „КТБ“ се разрови от САЩ, а дори и от други държави, това би било само в наш интерес, коментира в интервю за телевизия Bulgaria ON AIR бившият държвен глава Росен Плевнелиев. Той уточни, че няма как да приеме за жертва бивш шеф на банка, през чието управление са източени милиарди. „За пореден път българският народ беше обран пред очите на целия свят и всички, участвали в „кражбата на века“, трябва да понесат своите последици“, заяви Плевнелиев.

„Притесненията, че онези, които откраднаха парите, могат да се окажат крайно печеливши, остават на дневен ред. В случай, че осъдят държавата, ще спечелят двойно. Банкова криза с подобни мащаби трябваше да бъде разрешена, за да не се стигне до много по-голяма драма в банковия сектор на България. Още в самото начало, когато започнахме да разглеждаме случая обаче, бяхме възпрепятствани, защото не получавахме адекватна информация от българските регулатори, в това число и БНБ“, посочи той.

Припомняме, че бившият шеф на КТБ Цветан Василев, който в момента е в Сърбия, е наел американска юридическа фирма, която да придвижи кандидатурата му за закрила по закона „Магнитски“. По този закон американското правителство може да защити жертви на репресии и нарушения на човешките права вследствие на разкрити случаи на корупция по високите етажи.

Американският посланик у нас Ерик Рубин обяви, че президентът Доналд Тръмп е информиран за казуса. Американският посланик: Тръмп знае за казуса с Цветан Василев

„Да, ние сме наясно с този случай. Но това е един правен казус. Затова аз не мога да го коментирам. Като правило не обсъждаме съдебни дела“, заяви Рубин.

На въпрос дали все пак според него трябва Цветан Василев да бъде защитен и спасен от главния прокурор и медийния бос Делян Пеевски, както настоява американският му адвокат, посланикът отговори: „По никакъв начин не мога да обсъждам този казус. По него трябва да се произнесат съдебните органи тук и в Америка“.

Разговорите по тази тема вървят само по юридически канали, добави той в отговор дали българските власти са го потърсили по казуса.