Първият братовчед на първото бебе ин витро Илияна – Васил Тирилов, работи като автомонтьор в Дупница, обяви: Най-голямата ми мечта е срещата с братовчедка ми и чичо ми в Америка

Васил Тиролов

Лекарите били категорични, че майка й не може да има деца, леля ми Таня след Илияна ражда момче по естествен път

Първият братовчед на първото бебе ин витро, родено в България – Васил Тирилов, работи като автомонтьор в една от най-големите гумаджийници на Дупница.

„Никога не съм виждал очарователната си братовчедка, която е родена в семейството на леля и чичо – Таня и Крум Тирилови от красивото градче Рила. Най-голямата ми мечта е да се срещнем един ден с Илияна. Повече от 15 години роднините ми живеят в Америка. Братовчедка ми работи в банка в САЩ и аз много се гордея с нея.

С Илияна България става първата страна в Югоизточна Европа, където на бял свят се появява първото бебе в епруветка. Леля ми Таня е била фризьорка. Знам, че е прекарала извънматочна бременност с тежки последствия и лекарите били сигурни, че няма да може да има деца, но Господ има и явно е чул молитвите. Среща я с гинеколога доцент Атанас Щерев.

Той й разказал за технологията ин витро, която от 10 години се практикувала в Англия и Франция. Разказал й, че точно преди 10 години през 1978 година в Англия се ражда Луиза Браун – първото официално признато в света дете, оплодено чрез метода ин витро. Таня се съгласила да участва в експеримента и чудото станало. Бебето се ражда хубаво и здраво – 3,650 кг, с дължина 52 сантиметра, на 3 януари 1988 година в 16,11 часа в софийския „Майчин дом“, разказва братовчедът. За моята братовчедка може да се напише книга, правени са серия репортажи. Седмица след раждането на моята братовчедка се появява и второто българско бебе ин витро – Христо. От родителите си знам, че чичо Крум, бащата на Илияна, заминал за Америка, когато тя била на 1 година и половина, след това не се върнал“, разказа Васко. След време се омъжила повторно в родния град и се случило още едно чудо. Родило се второ дете, зачевайки естествено.

Васил

Родил се синът й, въпреки че лекарите били предрекли, че тя няма да  има деца. „Братовчедка ми Илияна от 15-годишна живее при баща си в Америка, знам, че той е собственик на фирма за ВиК услуги. Братовчедка ми е завършила Чикагския университет, сега работи в банка. Едно момче от Добрич, Данчо се казва, отишъл там на лятна бригада и срещнал нея. Двамата са семейни“, разказа Васко, той се слави като един от най-добрите и най-посветени автомонтьори в Дупница. Той се родил в семейство на глухонеми родители и е надарен с изключителна чувствителност, благородство и технически умения.