Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева гостува на кмета Икономов за Джаз фестивала в Банско, наслади се на музиката на влюбените Анна и Джаред Катур  

 Членове от грузинския джаз оркестър и посланикът на Грузия Зураб Беридзе се срещнаха със зам.-кмета Ивайло Ръхов и Асен Кирицов

 

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева бе гост на градоначалника на Банско Георги Икономов по повод 20-ото юбилейно издание на Международния джаз фестивал, което е в своя разгар. Ирена Георгиева се наслади на изпълненията на група Two Cities One World. Младите музиканти Анна и Джаред Катур са двойка в живота, събрани от любовта си към музиката. През 2013 г. основават своята група за авторска музика и издават самостоятелен албум.

След тях на сцената излязоха джаз цигуларят Мачей Стшелчик, класическият китарист Ромуалд Еренц и джазовият басист Пьотр Родович, които са автори на проекта „ШОПЕН НА СТРУНИ”. Тримата музиканти представиха творби на Шопен – композиторът, оказал голямо влияние върху полската музика, в това число и в джаза. На сцената липсваше пиано, инструментът, с който свързваме Фредерик Шопен. А те изпълниха блестящо негови парчета с цигулка, китара и контрабас.

Българската група New Beginnin зарадва публиката с първото си авторско парче „Харесва ли ти” и редица популярни песни. Певецът композитор Тони Момрел омая с гласа си голяма част от присъстващите на площада в Банско в шестата фестивална вечер, посветена на джаза.

На сцената в Банско излизат „Тбилиси Биг бенд” с диригент Гиви Гачечиладзе и солисти. Членове от грузинския джаз оркестър и посланикът на Грузия в България Н. Пр. Зураб Беридзе се срещнаха със заместниците на Икономов – Ивайло Ръхов и Асен Кирицов. Среща, на която те запознаха заместниците с почти 20-годишната история на групата и богатия си репертоар. Обсъдени бяха и бъдещи проекти за обмен на туристи и културни прояви в курортния град. Бендът се състои от 20 професионални инструменталисти и 8 вокалисти, като през 2006 г. получава голямата награда „Най-добър биг бенд” на Международния джаз фестивал в Монте Карло. След тях на сцената ще излязат Марио Станчев двойно трио, французите Фредерик Виал/ Тома Кордоли/ Йоан Сера и специалният гост на вечерта Маги Алексиева – Мей.