Росен Тимчев след споразумение с прокуратурата в Дупница: За назначението ми за вр.и.д. управител на болницата гласуваха 19 съветници от всички партии и критиците ми д-р Кирилов и д-р Бонев

Росен Тимчев

 

 

После станах много лош и неудобен, защото не им позволих да прокарват частните си интереси,твърди Тимчев

 

На 11 август съдът одобри споразумение, постигнато между Районна прокуратура – Дупница, и Росен Тимчев – бивш управител на МБАЛ – Дупница, обвинен във фалшифициране на дипломата си за завършено висше образование.

Кирил Кирилов

В периода от 29.02.2016г. до 05.12.2016г. в гр. Дупница Тимчев упражнявал професия, свързана със здравеопазването на населението – управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕООД – гр. Дупница, без да има съответна правоспособност. С деянието си Тимчев нарушил чл. 63, ал.1 от Закона за лечебните заведения, съгласно който управител, съответно изпълнителен директор, на лечебното заведение може да бъде само лице с образователно-квалификационна степен „магистър“ по медицина, съответно дентална медицина, и с квалификация по здравен мениджмънт или лице с образователно-квалификационна степен „магистър“ по икономика и управление и с придобита образователна и/или научна степен, специалност или преминато обучение за повишаване на квалификацията по Закона за висшето образование в областта на здравния мениджмънт.

Доц. Недин

През март 2016 г. Тимчев съставил неистински официален документ – диплома за завършено висше образование по специалност „Обществено здраве и здравен мениджмънт”, с професионална квалификация „магистър” на Медицински университет – София, с цел да бъде използван.

Д-р Крум Бонев

За извършените от него престъпления Росен Тимчев ще изтърпи наказание „пробация”, включващо следните мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично за срок от две години, задължителни срещи с пробационен служител за срок от две години и безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на двеста часа годишно за срок от две години.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.

 

– Г-н Тимчев, как завърши разследването срещу Вас за т.нар. скандал с фалшива диплома?

– Скандалът с подметнати ксерокопия на някакви документи в папка официални документи беше умишлено предизвикан и стана една буря в чаша вода. Поемам отговорност, че съм допуснал да попаднат такива книжа под моя надзор и ще понеса пробационно наказание за това. За огромно съжаление на всички, които създадоха този скандал, за да нападат мен и да използват това чисто политически, този случай е вече приключен и затворен! Никога не съм бил страхливец, когато е трябвало да поема лична отговорност, и винаги съм говорил това, което мисля, и то открито и пред всички, за разлика от други, които се крият и говорят лъжи анонимно.

– Обвиниха Ви, че сте управлявал болницата без ценз, едва ли не неграмотно и измамно?

– Аз съм бил „изпълняващ длъжността“ управител, избран от Общинския съвет, и не съм се явявал на конкурс, за да отговарям на такива формални изисквания. Дали е било лошо, когато аз съм управлявал, може сами да видите: персоналът си е получaвал заплатите и не сме имали никакви проблеми с плащанията, направиха се важни ремонти и подобрения, болницата работеше без никакви скандали и проблеми. Сега като имат временен управител с научна степен доцент по-добре ли е положението? Каквито и дипломи да си окачаш по стената – или можеш да правиш нещо добре или не – това е истината. А като не можеш да се справиш, най-лесно е да хвърляш вината на другите преди теб, на общината и т.н.

– И се пак, защо Ви беше да допускате да сте управител без всички нужни документи?

– Исках да помогна за стабилизиране на болницата и съм работил с огромно желание и хъс за това. Много пъти съм оставал в буквалния смисъл на думата да нощувам в кабинета си, живеех с проблемите на болницата и се борих заедно с екипа си за тяхното решаване. Днес може да говорят всичко, но това са фактите и аз не съжалявам, че сме работили за спасяването на болницата, въпреки всички проблеми, които си предизвиках в личен план.

– Кой в крайна сметка Ви назначи?

– Ясно се вижда от протоколите на Общинския съвет, които са публични, че съм подкрепен от съветници от различни партии и групи! За моето избиране са гласували „за” и двамата ми големи критици д-р Кирилов и д-р Бонев, но после станах много лош и неудобен, защото не им позволих да правят каквото си искат в болницата и да прокарват частните си интереси. Благодаря на всички, които са ме подкрепили тогава – няма от какво да се срамуваме за свършената работа. Ремонтите и инвестициите, които се направиха, остават за хората.

– Споменахте образованието, какво мислите за стойността на българските дипломи?

– Вижте, за разлика от много други хора, не съм се възползвал от възможността да си купя дипломи срещу пари или други облаги! Всеки знае как се взимат дипломи и сертификати в България и каква реална стойност имат – нулева! Като си помисля колко такива хора има, и то по високите етажи на властта, които ежедневно управляват съдбите на хиляди хора, ми става доста жалко.

– Вие лично доведохте и назначихте сегашния и.д. управител доц. Недин, какво е мнението Ви сега за скандалите, в които въвлякоха болницата?

– Наистина доц. Димитър Недин дължи идването си в Дупница и работата си като завеждащ отделението по хирургия изцяло на мен. Като хирург мисля, че беше добър избор, но категорично не приемам начина му на работа като ръководител. Да ходиш да правиш скандали и напрежение с името на болницата, да въвличаш хора, които нямат никаква вина, е много грозно нещо! Що за ръководител ще предизвиква сам медийни скандали в управляваното от него предприятие, за да отвлече вниманието от собствената си некадърност!? Нищо от мерките за стабилизация не е изпълнено, не се предоговарят дълговете на болницата и резултатите сами говорят. Последните 7-8 месеца са пълен провал в управлението на болницата, което е много жалко.

– От м. декември 2016 г. не сте член на ГЕРБ, защо избрахте да напуснете партията, в чието създаване участвахте?

– Видях, че някои хора ще искат да атакуват чисто политически през мен ГЕРБ на местно ниво. Няма да допусна да си служат със създадения от тях скандал по такъв начин! Има хора в ГЕРБ, с които съм работил и ценя много, има и много неща, с които не съм съгласен и винаги съм го казвал. Не приемам начина, по който една част от избраните в местната власт изпълняват програмата, която много хора подкрепихме и работихме за реализирането й. Не приемам и хора, които са избрани на поста си в местната власт благодарение на усилията на много други, да забравят откъде са тръгнали и кой им е помагал да стигнат дотук. Хубаво е човек да стои здраво стъпил на земята.