Социалните дават по 250 лв. помощи на 180 семейства на бъдещи първокласници от Дупница и Сапарева баня

Дирекция “Социално подпомагане” ще отпусне еднократни помощи на 180 семейства на бъдещи първокласници от общините Дупница и Сапарева баня, показва справка в службата. Учениците от община Дупница, записани в първи клас за учебната 2017/2018г., които ще бъдат подпомогнати, са 152-ма, а от Сапарева баня – 28. Няма издадени откази.

Помощта е в размер на 250 лв. и се отпуска при доход на член от семейството до 400 лева, с изключение на семействата на деца с увреждания, деца с един жив родител или настанени в приемни семейства. Средствата се получават през месеца, следващ този на подаване на заявлението.
371 първокласници са записани до момента в община Дупница. От учебните заведения отчитат намаление на броя на децата, които ще учат азбуката през предстоящата учебна година. Стана ясно, че това е най-малобройният випуск от 5 години насам.
Броят на първолаците е намалял и Сапарева баня, където школския праг на 15 септември за първи път ще прекрачат 37 деца. Миналата година в планинската община са се обучаавали 52 деца.