Гражданското сдружение „Спаси Кюстендил”: Гузна ли е гл. арх. Стояна Чавдарова за унищожаването на брезовата горичка, та не отрони дума за бъдещия паркинг, ще си хвърли ли оставката? 

Стояна Чавдарова
  • Д-р Цена Стоева: Кметът Паунов изпусна момента да се отсрами за този проект, даже студент може да посочи азбучните грешки и недоразумения в плана

 

Къде се крие главният архитект на община Кюстендил Стояна Чавдарова по проекта за превръщането на парка пред галерията в паркинг?, питат членовете на гражданското сдружение „Спаси Кюстендил” с неформален координатор Ивайло Атанасов.

Петър Паунов

„Гузна ли се чувства арх. Чавдарова, поста ли си пази? Има ли доблест да излезе и да каже истината за проекта и ако се налага, да хвърли оставка с достойнство предвид крайното обществено недоволство по повод изсичането на дърветата и разфасоването на заведения в парка”, категорични са от „Спаси Кюстендил”.

Цена Стоева ( вляво)

„Пълният отказ на кмета и кметската администрация да участват в същински дебат за смисъла на проекта за района на художествената галерия дали всъщност не показва, че в този проект няма идея. Прави се нещо, усвояват се средства, като този проект, по който работи фирма „Рила” на Сашо Малинов, са 4,5 млн. лв., но какво е развитието на градската среда? На кмета, очевидно, изобщо не му е ясно. Още по-малко е ясно на главния архитект на общината Стояна Чавдарова, която до момента не е направила нито едно публично изказване по темата. Така че по същество не става дума дали ще се получи едно красиво, зелено място, или напротив. Не става дума да спорим на кой коя визия му е по-симпатична. А че цялото начинание всъщност няма добра концепция”, са на мнение кюстендилци. Д-р по философия Цена Стоева също коментира ситуацията за в. „Вяра”

„Чудя се готови ли са създателите на проекта да се запитат дали Владимир Димитров-Майстора или големият български урбанист, роденият в Кюстендил арх. Любен Тонев, биха одобрили планираното? Нещо повече, какво биха казали за това, че всеки студент от УАСГ (а мнозина зрелостници от Кюстендил отиват да учат точно в този университет) е в състояние да посочи азбучните грешки и недоразумения в плана за тази така злополучно наречена „визуална ос“, както и за намерението да се строи нов паркинг? Ако си бяха задали тези въпроси, публичните обсъждания нямаше да са фиктивни и проведени под сурдинка, сигурна съм. Ала както и да се развият нещата сега, кметът Петър Паунов има едно неоспоримо постижение. С начина си на работа, с недиалогичната си и тоталитарна нагласа той всъщност разбуди духа на гражданското общество в града. Проблемът изобщо вече не може да се сведе до дилемата „брези или паркоместа“. Поставен е въпросът за сърцевината на обществения договор в Кюстендил. По-точно за това, че управлението трябва да става с участието на гражданите, а не въпреки тях. И който не го разбира, ще се окаже като голия цар от онази приказка. Петър Паунов изглежда изпусна момента да наметне някаква дреха и да се отсрами”, категолична е Стоева.