Кметът Вяра Церовска със заместниците си Д. Захариев и Вл. Караилиев обсъждаха с транспортните фирми в града новата транспортна схема

Кметът Вяра Церовска и нейните заместници Денислав Захариев и Владислав Караилиев

 

Община Перник запозна представителите на транспортните фирми в града с предприетата процедура по възлагане на обществени услуги за пътнически превоз по Закона за обществените поръчки. Срещата беше продиктувана от факта, че договорите, сключени до момента, са със срок на действие до 31.01.2018 г., с което изтича и издаденото разрешение от областния управител.

В срещата взеха участие кметът Вяра Церовска и нейните заместници Денислав Захариев и Владислав Караилиев, Елка Савова – старши юрисконсулт в отдел „Обществени поръчки“, представители на общинската администрация, както и общинските съветници от Комисията по транспорт.

Общинските съветници от транспортната комисия

 

„Мисля, че съвместно ще направим транспортната схема в Перник възможно най-добрата и ще се доближим до качеството, което има в другите градове“, сподели в началото на срещата кметът Вяра Церовска. Тя допълни, че това, което е направено до момента, е доста сериозна крачка.

Представителите на превозваческите фирми

 

„Автобусите, които обслужват гражданите, са добра промяна за Перник в сравнение с това, което беше преди две години и половина. Моето желание е да работят перничани, без да се нарушават възможностите на фирмите от Перник, които имат желание да се включат в този транспорт“, посочи Вяра Церовска.

В рамките на срещата кметът предложи участие на представител на превозвачите в оценителната комисия, чиято задача е да разгледа и оцени подадените оферти.

„Предметът на обществената поръчка е: „Обществен превоз на пътници по автобусни линии от утвърдените общинска, областна и републиканска транспортна схема по обособени позиции“, обясни юристът Елка Савова.

По думите й всяка автобусна линия ще бъде по отделно обособена позиция – общо 34. Изискването за участие в процедурата по възлагането е автобусите да бъдат с първоначална регистрация не по-рано от 01.01.2000 г.

Всички автобуси, с които ще се изпълняват превозите, трябва да отговарят на съответните нива на емисии на вредните газове – минимум Евро 4 за градските автобусни линии и минимум Евро 3 за автобусите, които ще изпълняват превозите по извънградските автобусни линии.

Във връзка с проекта „Интегриран градски транспорт на град Перник” по процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014 – 2020 – Перник № BG16RFOP001-1.018, автобусни линии с № 10, 15, 17 и 20 ще бъдат възложени за срок от 1 година.

По проекта се предвижда да бъдат реализирани 4 основни компонента, одобрени с Решение на Общински съвет – Перник – № 548/2017, които включват:

Компонент 3 – Система за контрол на обществения транспорт,

Компонент 4 – Електронни информационни табла на спирките на обществен градски транспорт,

Компонент 5 – Електронна система за таксуване на пътниците

Компонент 6 – Доставка на нов подвижен състав, отговарящ на европейската нормативна уредба за вредни емисии от двигателите и използване на възобновяеми/алтернативни енергийни източници

Компонент 3 предвижда обособяване на контролен център, собственост на община Перник, намиращ се в административната сграда на общината и/или друго подходящо място и оборудване на всички превозни средства с бордови компютри с GPS. Това включва доставка на 72 броя AVL бордово устройство и комуникационна среда. За останалите елементи на компонента се предвижда доставка на оборудване и съответното приложно програмно осигуряване. С бордови устройства ще бъдат оборудвани всички превозни средства на градския транспорт, с които разполагат към момента операторите, както и новият подвижен състав, който следва да се придобие към Компонент 6 от проекта. Те ще бъдат собственост на община Перник и предоставяни за ползване на операторите въз основа на договора за обществена услуга.

Компонент 4 включва оборудване на 35 двойни спирки на обществен градски транспорт със 70 броя електронни информационни табла и системи за информиране на потребителите.

Посредством тези системи ползвателят на транспортната услуга има възможност да се информира за спазването на разписанието.

Спирките на градския транспорт, подлежащи на включване в информационната системна на територията на град Перник, са по основните линии, през които преминават по-голямата част от линиите на градския транспорт.

Компонент 5 включва Електронната система за таксуване на пътниците.

Предвижда се всяко превозно средство, което обслужва градските линии по утвърдената транспортна схема, да бъде оборудвано с един брой валидиращо устройство.

Ще има възможност, при която ще може да се закупи единичен билет от водача, но на по-висока цена.

Картите ще могат да бъдат зареждани на 15 места на територията на града.

Трансферът на данни за електронното таксуване ще се извършва с помощта на GPRS комуникационен канал, бородови компютри с GPS и GPRS и хардуер за главния офис.

Придобитото имущество по този компонент ще бъде собственост на общината и ще бъде предоставено за икономическа експлоатация на вътрешния оператор и останалите превозвачи по основните линии, като ползването им ще бъде оформено като част от договора за обществена услуга.

Освен това превозвачите трябва да осигурят в автобусите фискални устройства за издаване на еднократен превозен документ (билет), което задължително трябва да се предвиди в договорите за обществена услуга.

Последният 6-и компонент включва доставка на 15 броя единични газови автобуса за масов градски транспорт с дължина 8-9 м, с климатизация в салона и 100% нисък под, така че да отговаря на нуждите и проблемите на лицата с увреждания, както и изграждане на газозарядна станция и ремонт и оборудване на гараж в депото в кв. “Църква”.

Новозакупените автобуси ще обслужват линии 10, 15, 17 и 20, като придобиването и експлоатацията ще бъдат осъществени от партньора по проекта – общинското търговско дружество „Градски транспорт – Перник“ ЕООД.

В края на срещата представителите на превозваческите фирми заявиха, че ще обсъдят предложенията на община Перник и ще излязат с официално становище. Те допълниха, че са подготвили декларация, която ще бъде внесена в деловодството на общината.

Предстоят още срещи за обсъждане на транспортната схема в Перник.