Долнобанските туристи посетиха Панагюрище и Копривщица и се поклониха на героите, внуците на Лиляна и Георги Рашкови получиха важен урок по патриотизъм

 Туристите от Долна баня

 

За Панагюрище и Копривщица – респект и поклон. С такива чувства от площада на Долна баня потеглиха в ранната утрин туристите и гостите им от дружество ”Ибър” към двата града – символи на Априлското въстание.

„Панагюрище предизвика у нас не само спомен за героичните дни на въстанието. Историческият музей, създаден през 1951-ва, е превърнат в комплекс, показва не само бита на този край, но и героичната история на панагюрци, подредена в залите и къщите на комплекса. Тук се покланяме пред къщата, паметника и знамето на Райна Княгиня, а пред тракийското панагюрско златно съкровище стоиш онемял”, разказаха посетителите на националните светини.

„Само на 36 км ни очаква магията на града музей – Копривщица. Той също носи векове история. В слънчевия следобeд се чудиш къде да отидеш по-напред, за да не пропуснеш нещо важно.

Преди всичко все пак остава къщата музей на поета Димчо Дебелянов, чийто живот е свързан и с Долна баня. След Освобождението брат му Илия Дебелянов е свил гнездо в нашето селище и поетът често го е посещавал.

Не можеш да подминеш историческия музей в Ослековата къща или пък къщите на Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Георги Бенковски, а мостът на „първата пушка” е задължително място за всеки, посетил Копривщица”, не скриха възторга си долнобанци.

Наближаваше краят на деня. Групата се събираше на площада. Тогава се разбра, че започва съботното копривщенско хоро. Появиха се гайдар и млада певица, както и облечени в носии жени и деца. Площадът оживя.

Организаторът бе читалището. На хорото се хванаха и местни хора, и гости.

Беше впечатляващо и приятно завършване на екскурзията. Доволни бяха всички, а най-вече внуците на Лиляна и Георги Рашкови – Петя и Георги, които получиха подарък от баба и дядо – един важен урок по патриотизъм.