Измъчваният от ДС отец Петър Покровски отслужи панихида за жертвите на комунизма в Самоков, ГЕРБ депутатът Антон Тодоров: Всеки ден трябва да питаме Корнелия Нинова: Участвали ли сте в РМД приватизация, кой Ви даде 70 000 долара, как се продаде „Техноимпекс“…?

 

Отец Петър Покровски в храма „Покров на Пресвета Богородица“ отслужи панихида за многобройните жертви на комунистическия режим от община Самоков и от други градове и села на България. Петър Покровски през 1985 г. е арестуван от органите на Държавна сигурност, разпитван и измъчван в Главно следствено управление и изпратен в Софийския централен затвор, където бил “превъзпитаван” в продължение на две години. Завършил е педагогика в Благоевград, по-късно продължил обучението си във Великотърновския университет, има и квалификационно свидетелство от Катедра “Богословие” на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”.

Самоковецът д-р Константин Панев бе сред организаторите на панихидата. Присъстваха съветници от Самоков, сред които председателят на СДС Светлана Атанасова, Васил Зашкев – председател на ДСБ, Цветан Сичанов, Веско Коларов, Илия Масларски – бивш депутат в 38-ото НС, Борис Стрински, Николай Шкодрев, Красимир Димитров, много общественици от града и потомци на убити по време на комунизма. Сред присъстващите бяха представители на Младежката организация на ГЕРБ в Самоков и представители на ръководството на партията в града.

Сред присъстващите на панихидата в Самоков бе Антон Тодоров, депутат от ГЕРБ. Както е известно, той е и зам.-председател на антикорупционната комисия в НС. Тодоров се занимава с издателска дейност, един от най-активните членове на ГЕРБ, изследователи на архивите, съдържащи данни за издевателствата по време на комунистическия режим.

 

Ето какво сподели пред „Вяра” Антон Тодоров:

– Г-н Тодоров, панихиди за жертвите на комунизма се провеждат в цяла България. Кой е мотивът за провеждането им?

– Аз винаги присъствам на подобни събития. Ние дължим най-малкото памет за това, което беше извършено като чудовищни престъпления по време на комунистическия режим в България. Един от основните мотиви да бъда всеки път на подобни отбелязвания на престъпленията на комунистическия режим в България е, че по един необясним и в същото време отблъскващ начин се възстановява опитът за неглижиране престъпленията на комунистическия режим в България. Стигна се дори до това, че заместник-председателят на Народното събрание Жаблянов се изказа, че това е един период на възход на България, когато тя е станала европейски фактор и българите са живели много добре. Дума не се споменава за престъпления и убийствата по време на комунизма в България.

– Вие се запознат с архивите. Какво казват документите?

– Аз от години работя с архивите и мога да Ви кажа, че документалната истина за онова време няма нищо общо с тези сиропирани версии, които в момента ни изтъкват. И една от причините да правим тези помени е, че се налага в 28-а година от прехода ние да възобновим доказателственото говорене за онова време. Има вече и млади хора, които бленуват за онова време. Но ще им дам един пример – какво ще стане, ако им се спре интернетът, забрани им се да пътуват в чужбина, забрани им се да учат в чужбина, ако комсомолски и партийни секретари почнат да ги стрижат нула номер, защото някой нещо е казал за тях и според някой доносник са сгафили, ако вкарат роднините им в затвор, ако вземат магазинчето или бизнеса им и ако в някой лагер убиват техен роднина? Попитайте някой днес би ли приел нещо подобно, което се е случвало по време на комунизма.

– Наскоро в Самоков беше председателят на БСП Корнелия Нинова. Твърди се, че тя се ползва с авторитет в Самоков, в града на първата комуна.

– Отношението към Корнелия Нинова е функция на недостатъчната информация, която има за нея. Бях в студиото на „Нова тв” и за поред път повдигнах казуса за приватизационни изпълнения, които се свързват с нейното име. През 1997 г. Корнелия Нинова живее в квартира. 2 години по-късно нейното РМД, в което притежава 48%, приватизира едно от най-големите външнотърговски предприятия – „Техноимпекс“. През 1999 г. тя си купува огромен апартамент, 23 квадрата гараж, а три години по-късно си купува огромен апратамент – втори, 89 квадрата, година по-късно, продава акции за 65 000 лв. и няколко години по-късно декларира почти още 100 000 лв. Направете сметка за какви суми става дума и не е ли редно сутрин и вечер да й бъде задаван най-резонният въпрос – „Г-жо Нинова, участвали ли сте в най-нечистата РМД приватизация, кой ви даде 70 000 долара, за да приватизирате, как се продаде „Техноимпекс“, редно ли е да се твърди, че Вие не сте участвали в тази приватизация?“.

– Оказва се, че партия ГЕРБ продължава да търси истината за досиетата и за хората, които са допринесли за разрушаването на толкова много човешки съдби. Дали ГЕРб ще успее да отвори цялата страница и да я представи на обществото, за да бъде прочетена?

– Аз мисля, че ще успеем. През 2011 г., помните, г-н Цветанов, като вътрешен министър, даде целия архив на МВР, в частност и на ДС, в Комисията по досиетата. Ако не е партия ГЕРБ, Комисията по досиетата отдавна да е закрита. Сега предстои избор на новата комисия или институт за национална памет, зависи какво ще решим. Така че в тази посока ще продължим да бъдем последователни.