Говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова: Пастирът Костадин Митев от Симитли запали с цигара огнения ад в Кресна и нанесе щети за 3 млн. лв., арестуваха го

30-годишният мъж е с обгорени крака, след като опитал да потуши пожара с горната си дреха, 4 дни отричал вината си

Арестуваха пастира Костадин Митев от Симитли, предизвикал огромния пожар над Кресненското дефиле. 30-годишният мъж е обвинен за причиняване на пожар по непредпазливост, вследствие на който са нанесени значителни имуществени вреди за над 3 милиона лева.

Костадин Митев хвърлил незагасена цигара, която подпалила гората. Започнал да гаси огъня с горната си дреха, която била изпепелена от пламъците. Получил и обгаряния по краката. След това звъннал на кмета на Брежани и потърсил помощ, но не признал, че той е предизвикал запалването. Извършителят на престъплението ще бъде задържан за 72 часа, а прокуратурата ще поиска най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража”. Законът предвижда наказание до 5 години затвор”, заяви на брифинг в Благоевград говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова.


Митев бил заподозрян още в петък, но в продължение на четири дни отричал, че е причинил пожара. Притиснат от събраните доказателства – иззети са негови дрехи от фермата, която е на километър от мястото на пожара, по които има следи от обгаряне, направил самопризнания.
Обвиненият е от ромски произход, има присъда отпреди 6 години за кражба, но към момента е реабилитиран. „С ареста на говедаря се слага край на спекулациите, че някои умишлно е причинил пожара, за да преследва някакви други цели”, каза още Арнаудова. Предстои назначаването на лесовъдска и пожаротехническа експертиза.

Районният прокурор Борислав Ковачки уточни, че гърмежите, които са чули жители на село Мечкул, са от пукота от статичното електричество заради високата температура при пожара. С това отпада версията, че някой е причинил пожара с пиратки. По-рано министърът на вътрешните работи Валентин Радев разпусна Националния кризисен щаб.

Като локална екологична катастрофа определи директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов последиците от най-големия пожар, обхванал по предварителни данни 16 000 декара иглолистни и широколистни гори на възраст 40-60 години, ниска растителност, хиляди декари пасища и земеделски земи. Изгорелият почвен слой е 10 сантиметра. Поне 50 години и десетки милиони левове ще са необходими за възстановяване на унищожените гори след огненото бедствие. Преди това теренът трябва да се почисти, да се извърши сериозна подготовка на почвата и едва след това ще започне да се залесява с местни широколистни видове, които са устойчиви на запалвания.