Яне Янев и войводата Николай Шаламандов кръстосаха шпаги в битка за шефския пост на УВЕКС-Сандански, провалиха сесията и клетвата на Аспарух Костадинов

Аспарух Костадинов и кметът Кирил Котев
  • Пишман съветникът: Олигарсите в града натискат кмета Котев да им играе по свирката, кадруват и се опитват по братски да разделят инвестициите в града
  • Санданчани: Разковничето е чрез управител на УВЕКС да прилапат 1 млн. и 800 хил. лв. по изграждането на околовръстния път 
  • Временният шеф К. Аргиров е професионалист, но Кабзималова познава най-добре проблемите, останалото са спекулации, каза Н. Шаламандов

Олигарсите на Сандански Яне Янев с 5-имата си съветници и местните парламентаристи от ВМРО бойкотираха сесията в Сандански заради битката да наложат свой човек за шеф на ВиК.

Николай Шаламандов
В залата бяха само Живко Иванов, Виолета Ждрапанска, Асен Ризов, Евгени Панайотов, Георги Батев, Васил Попов, Стоян Ангов, Иван Терзийски.

Това обяви лидерът на ДПС в курортния град Аспарух Костадинов, който пристигна пръв – 10 минути преди старта на редовната сесия на ОбС. Костадинов трябваше да положи клетва на мястото на напусналия д-р Георги Алексиев. Костадинов беше издокаран в маркови дрехи, обувки в комплект с чанта, последен писък на бранда Louis Vuitton. Всички, присъстващи в залата, се изредиха и го поздравиха с добре дошъл. Събранието на местния парламент, както „Вяра” предупреди, пропадна поради липса на кворум и задкулисна битка, развихрила се около насрочения за днес конкурс за шеф на ВиК. За поста се бори гл. инж. Екатерина Кабзималова и Николай Донков от Благоевград. Двамата кандидати бяха в залата, но от 29 общински съветници дойдоха едва 14. Провала предизвикаха съветниците от РЗС начело с Яне Янев, които воюват със съветниците от ВМРО, като те също не дойдоха в залата.

Димитров и Иван Терзийски
Зам.-кметът Георги Трайков и Живко Иванов
Васил Попов

На сесията не дойдоха и съветниците от БЗНС „Александър Стамболийски”, сред които са бизнесменът Румен Пачов, д-р Веселин Зашев и треньорът Кирил Хаджийски, който беше забелязан по-късно по къси гащи да обслужва клиенти в заведението си в парка. Знаково беше отсъствието на председателя на ОбС Георги Синански от ГЕРБ, не дойде и съпартиецът му Георги Георгиев. В залата беше лидерът на ВМРО Николай Шаламандов и само един от съпартийците му – Светослав Иванов, беше забелязан да стои на тротоара пред входа на заседателната зала заедно с общинския съветник Явор Аргиров от БЗНС „Ал. Стамболийски”. Земеделецът беше забелязан около 10 ч пред кабинета на вр.и.д. управител на ВиК Крум Аргиров. Пропаднаха 30 точки от дневния ред, от които нетърпящи отлагане бяха касаещите съдбата на маломерни паралелки в ПГ „Яне Сандански”, Спортното училище, детските градини, разкриване на Център за социална интеграция и рехабилитация и др.

Иван Терзиев от ГЕРБ поздрави Аспарух Костадинов с добре дошъл в съвета.

Сесията трябваше да започне в 9 ч, но бе открита в 9,20 и закрита от 9,22 ч от зам.-председателя Янко Ангелов от БЗНС. „Свидетели сме на безпрецедентна ситуация. Отсъстващите демонстрират грубо неуважение както към всички нас тук в залата, така и към институцията Общински  съвет. Неуважение показват и към избирателите. Поведението им е обидно. Днес трябваше да положи клетва и нов общински съветник. Това е неуважение към неговата личност. Налице е тенденция на израждане на институцията ОбС”, обяви съветникът Живко Иванов.

Янко Ангелов и Аспарух Константинов
Живко Иванов, Виолета Ждрапанска, Асен Ризов

„Потресен съм от видяното. Не очаквах подобен удар. Това е удар не срещу мен, а срещу кмета Кирил Котев и цялата администрация. Кметът Котев е бойкотиран и ръцете му са извивани от шепа съветници, зад които стоят олигарсите на Сандански. Те искат да управляват града. Те постоянно се опитват да диктуват на кмета какво да прави, кого и къде да назначи. Все едно не Котев е спечелил изборите, а тези шепа никому неизвестни общински съветници. Никой не им знае имената, но те са вътре по силата на някакво броене. Инвестициите в Сандански са много през последните 2 г. и още много ще дойдат, но битката е кой да ги изпълнява, а те искат да делят баницата”, разкри случилото се Аспарух Костадинов, който не можа да положи клетва като общински съветник.

Присъстващите в залата коментираха, че голяма част от общинските съветници са били на мнение, че одобряват работата на Крум Аргиров. ВМРО пък гравитира към гл. инженер на предприятието Екатерина Кабзималова. „Тя е изключителен професионалист. Кабзималова е в предприятието повече от 12 г. И аз с две ръце я подкрепям. В недоумение съм защо кандидатът от Ловеч беше скъсан на първия тур. Убеден съм, че Кабзималова ще спре кражбите, тя е почтен човек”, каза Аспарух Костадинов.

Съветниците от ГЕРБ също са раздвоени между временно изпълняващия длъжността и Кабзималова. Яне Янев пък бил против Кабзималова за това, че зад нея стоели войводите в града. От войната между съветниците печели временно изпълняващият длъжността управител Аргиров, чийто пост волно или неволно съветниците просто бетонират. Вчера от 11 до 17 ч Крум Аргиров не беше намерен в кабинета си. Екип на вестника прекара почти целия следобед пред вратата му, за да потърси отговори на горещи въпроси, които вълнуват санданчани. Стана ясто, че той е успял да назначи повече от 20 души на ключови постове. Уволнил е около 5-има души. „Действията и кадровата му политика показват, че той формира изцяло нов екип по свой критерий. По всичко личи, че няма намерение да освобождава поста, но същевременно отговаря и на всички критерии – той е инженер, има опит като ръководител и въпреки това не се явява на конкурса. Въпросът е защо, а отговорът също е прост – не желае да се кланя на съветници, които, за да дадат своя глас за него, искат да получат я инсталиране на бяла техника в предприятието чрез фирмите си, я зареждане на гориво, а най-вероятно да бъдат подизпълнители на обекти на дружеството. По всяка вероятност УВЕКС ще получи на тепсия изграждането на околовръстния път край Сандански, за който са предвидени 600 000 лв. само за тази година. Иначе общата стойност за изграждане на трасето е 1 млн. и 800 хил. лв. Тук е разковничето на голямата загадка около избор на управител, категорични са странични наблюдатели в Сандански. „Целта е да го вземе някоя фирма и изпълнителят да бъде УВЕКС, за да може дружеството да потъне максимално, като осъществи цялата работа, а пък фирмата, която го спечели, да обере каймака. Кметът Кирил Котев е под жесток натист, защото големите акули не подбират средства”, добавиха те.

„Двама от съветниците отсъстват от сесията по лични, уважителни причини. Ние не крием, че временният шеф на предприятието е доказан професионалист, но разбирате – нека да спечели най-добрият. Но за нас едва ли има някой, който по-добре познава проблемите от Кабзималова. Камъкът си тежи на мястото. Всичко останало е слухове и спекулации. Каза Николай Шаламандов”.

Най-разочарована от провалената сесия остана Кабзималова, която не само се размина с шефския пост, но и с почивката си в Гърция. Сесията съвпадна с годишния отпуск, който тя не само прекъсна, но и отмени почивката си в Гърция, където е резервирала хотел за 1000 лв., съобщиха служители от ВиК.

Следващата общинска сесия е насрочена за 28 септември.

Веднага потърсихме и позицията на кмета Кирил Котев, който се съгласи да отговори на въпросите на в. „Вяра”:

Кметът Кирил Котев: Натиск директно върху мен не е упражняван, сам трябва да се досещам кой какво иска, Аргиров се натъкна на пропуски в УВЕКС, Кабзималова е опитна

Секретарките със зам.-председателя Янко Ангелов, кметът Кирил Котев и гл. секретар на общината Георги Жежев

 – Г-н Котев, какво Ви говори поведението на общинските съветници към днешната общинска сесия?

  • Поведението им е абсолютно безотговорно.
  • Защо бойкотираха сесията?
  • Нека те да си кажат, аз имам мнение, но по-добре да не го разкривам, нека да си остане в мен засега. Аз знам защо!
  • Могат ли да постигнат целите си, явно върху Вас се упражнява натиск?
  • Времето ще го покаже, истината ще излезе наяве.
  • Никой ли не Ви е казал какво иска от Вас в личен и партиен план?
  • Директно не, никой не е идвал при мен директно да поиска нещо.
  • А индиректно чрез посредници и пратеници?
  • Посланията им са, че би трябвало аз сам да се досещам какво да дам и за какво става въпрос, аз трябва да бъда в час за техните потребности.
  • Има ли съветници, които да работят на общински обекти, техни работници, роднини, близки?
  • Няма директно избрани техни фирми за обществени поръчки, но като подизпълнители на някои обекти може би работят, защото обектите на територията на общината са доста.
  • Да работят фирми на общински съветници по общински обекти е законно, нали?
  • Ако са подизпълнители – да.
  • А морално ли е?
  • Това вече е въпрос на лична преценка и лична ценностна система.
  • Каква е позицията на ВМРО по отношение избора на управител, известно е, че начело на изборната комисия стои лидерът на ВМРО Николай Шаламандов?
  • Да, те имат кандидат, зад когото стоят и подкрепят.
  • Това е Екатерина Кабзималова?
  • Да.

–  А защо не са сега в залата, за да я изберат?

– Аз мога само да предполагам, вероятно нямат кворум.

     – А съветниците и ГЕРБ кого подкрепят?

– Те имат някакво мнение, но окончателното им мнение ще се формира след завършване на конкурса. Те се бяха подготвили с въпроси, трябваше да чуем програмите на двамата кандидати, за да се вземе окончателно решение.

    – Те подкрепят ли Кабзималова?

– Да, точно тази кандидатура се разглежда и се ползва с преднина пред другата и качествата й се оценяват като много добри. Тя е инженер, повече от 12 години е в предприятието и работи отлично.

  – А каква е позицията на Яне Янев и неговите съветници?

– Нямам представа.

– А какво е мнението Ви за временно изпълняващия длъжността Крум Аргиров?

– Имам отлични впечатления – той направи много, подобри финансовото състояние на дружеството. Той успя да направи водопроводи на много села и канализация. И на територията на града, и в селата. Оптимизира работата, голяма част от служителите, които работеха там, напуснаха. Натъкна се на някои пропуски, не на нередности, а на пропуски. И сега дружеството работи много по-рационално. Уволнени са около 3-ма души. Назначени има около 15 души.

– А защо Аргиров не се яви на конкурса, след като е способен ръководител?

– Този въпрос ще му го зададем директно. Той има образование, отговаря на изискванията, има и качествата.

– Аргиров вероятно е смутен от позицията на ВМРО и Яне Янев. Аргиров явно е наясно, че съветниците държат на главния инженер на предприятието Кабзималова, явно няма подкрепа на общинските съветници, на ВМРО съветниците са четирима, на Яне Янев петима, като добавим и съветници от БЗНС „Александър Стамболийски” – още четирима, като добавим и съветника на БСП един и още двама-трима, стават над 17, вероятно и съветникът Евгени Панайотов е против, защото в повечето случаи се прави на опозиционер. Човекът явно е преценил, че няма смисъл да си прави труда да участва в конкурс, защото добре е известно, че подобни места ги печелят не най-добрите, а най-удобните. Така ли е?

– Не вярвам Крум Аргиров да се смущава от тази политическа картина, не е такъв човек, мисля, че има лични причини, но ще разговаряме с него. Аз смятам, че всеки качествен човек, който има хъс за работа и знае как се решават проблемите, трябва да участва в конкурса. В момента можем да бъдем спокойни, че предприятието се управлява добре от него.

– Истина ли е, че Крум Аргиров и един заместник-министър, много близък на лидера на партията Цветан Цветанов, са кумова рода?

– Нямам такава информация, ако беше така, сигурно щях да знам.