3 витамина, които губим през лятото – консумирайте повече моркови, цитруси, ядки…

 

През последните няколко години все повече специалисти съветват да си набавяме нужната доза витамини по различни начини, като за предпочитане е, разбира се, чрез прием на плодове и зеленчуци. Въпреки това има редица хора, които не могат да задоволят нуждите на организма си по „натурален” начин и включват в ежедневната си програма приема на витамини под формата на добавки. Но колко от нас са се замисляли, че нуждите на организма се променят спрямо сезоните? Дори и през летния сезон е необходимо да компенсираме загубата на важни за организма ни витамини. Топлината, влажността и лъчите на слънцето могат да отнемат от тялото ни важни хранителни вещества, тъй като през по-топлите и горещи дни то реагира на температурните промени. В този период потоотделянето е засилено, като по този начин губим ценни витамини и минерали. Ето защо е необходимо да си ги набавим обратно по подходящ начин. 1. Витамин А Според редица учени UV радиацията в слънчевата светлина предизвиква недостиг на витамин А, което води до нарушаване нормалните функции на кожата. Първият открит витамин е изключително силен антиоксидант и участва в окислително-възстановителните процеси на организма. Освен това е в състояние да повлияе и дори да предотврати някои кожни заболявания. Но също така той помага за възстановяването на увредената от слънцето кожа. Важно е да се отбележи, че употребата на витамин А трябва да бъде консултирана с медицинско лице, тъй като приемът в големи дози може да има сериозни, дори животозастрашаващи странични ефекти. Ако все пак държите да си набавите витамин А по естествен начин, консумирайте моркови, тиква, тъмни листни зелени зеленчуци, жълти чушки, киви, ягоди и други храни, богати на витамина.
2. Витамин С От 1930 г. насам научните изследвания, посветени на известния на всички ни витамин С, показват, че той помага на тялото да отговори на топлинния стрес. Ежедневният му прием също така скъсява продължителността на времето, необходимо на тялото да се адаптира към новата по-гореща среда – период, известен като топлинна аклиматизация. Предварителните изследвания показват, че освен мощен антиоксидант, витамин С може да играе ролята и на естествен антихистамин. Употребата му би могла да помогне за редуциране на симптомите, характерни за сезонния алергичен ринит. Според учените това свойство има най-добър ефект, когато приемът на витамин С се комбинира със съответната назначена антиалергична терапия, тъй като витаминът играе ролята на естествен антихистамин и подсилва имунната система. Всичко това е сред основателните причини, поради които е хубаво да си набявяме витамин С, дори и да е лято. Съдържанието на аскорбиновата киселина във витамина спомага за запазването доброто състояние и функциониране на потните жлези. Витамин С е също и превантивна мярка по отношение предпазването на тялото от топлинен удар и обриви, характерни за летните месеци. Ако държите да си набавяте витамина посредством плодове и зеленчуци, то наблегнете на консумацията на храни, богати на витамин С, основно цитруси и домати.

  1. Витамин Е Витамин Е е от ключово значение за силния имунитет, здравата кожа и очите. Той има антиоксидантни свойства, които помагат кожата да се предпази от увреждане при излагане на ултравиолетовите лъчи. Ненапразно витаминът е и неизменна съставка в повечето слънцезащитни кремове. Но той може да се използва и за повишаване на физическата издръжливост и мускулната сила. Според учените количеството витамин Е намалява в кожата, когато е изложена на слънчева светлина и замърсители от околната среда. Витамин Е работи отвътре навън, при орална консумация той намалява възпалението и кожните увреждания, причинени от прекомерното излагане на слънце. Можем да си го набавим чрез консумация на ядки като фъстъци, лешници и особено бадеми. Ако все пак решим да го консумираме под формата на хранителна добавка, то дневният прием трябва да бъде съобразен с общото ни здравословно състояние, тъй като предозиране с него може да доведе до неприятни последствия. Източник: „Стандарт”