Рокади! Бившият кмет Петър Баряков оглави ОбС, банскалии: Вл. Колчагов – вън, представя се за независим, а подпира Марешки

Петър Баряков поздрави съветниците от ГЕРБ Малин Бистрин, Костадин Загорчин, Сакарев и Иван Тонин

 

 

Съветниците от БСП К. Дурчов и К. Атанасов гласуваха с „въздържали се” за свалянето на Колчагов и „за” Байряков

Кметът Икономов и бившият ОбС шеф бяха приятели, ламтежът за власт ги раздели, коментираха хората в града

 

Владимир Колчагов вън от местния парламент в Банско, коментираха разпалено банскалии след края на ОбС сесията, на която бе изпран нов председател на Общинския съвет.

Владимир Колчагов и кметът на Банско Георги Икономов

Петър Баряков е името на новия шеф. Родакадата стана по предложение на шестима съветници от ГЕРБ и на 3-ма ВМРО. Баряков – общински съветник, избран от листата на Коалиция „Заедно за община Банско” – ВМРО, ББЦ, ДСХ и „Атака”, бе подкрепен за поста с 14 гласа от общо 16 присъстващи.

Георги Думанов, Петър Баряков и Александър Краваров, зад тях – Костадин Дурчов и Костадин Атанасов
Благой Кишев, Евгения Тренчева, Малин Бистрин, зад тях – Петър Галчев, Иван Тонин и Александър Весков

Предишният ОбС шеф Вл. Колчагов минаваше за един от най-добрите приятели на кмета Георги Икономов. „Двамата поддържаха дългогодишно семейно приятелство. В миналото имаха и общ бизнес, ламтежът за власт раздели първи приятели”, бяха и останалите коментарите в града вчера. „Икономов не може да прости така лесно предателството. Владимир Колчагов необяснимо напусна редиците на ГЕРБ, слезе от листата на партията и изведнъж реши да мине за независим, за да лансира дъщеря си в кандидатдепутатската листа на Веселин Марешки. В ОбС сега се представя за независим, но всички знаят, че подкрепя „Воля”. Дали шеше да влезе в ОбС, ако се кандидатира като независим? Това е истинско предателство”, недоволстват жители на Банско. По този повод съветниците от ГЕРБ и ВМРО поискаха да бъде прекратен мандатът на Колчагов, но едва 12 съветници гласуваха „за”. „Ако има достойнство, би следвало да си тръгне. Да отиде и да си работи в партията на преследвания от прокуратурата депутат на „Воля”, бяха коментарите в залата. Колчагов и Александър Весков останаха в залата като независими общински съветници. От 17 съветници присъстваха 16. Георги Главчев от сдружение „Бъдеще за община Банско” не дойде. Любопитна подробност е фактът, че съветниците от БСП Костадин Дурчов и Костадин Атанасов гласуваха с „въздържали се” за свалянето на Вл. Колчагов. След това обаче вотът им беше „за” новия председател Петър Баряков. Последният пък обяви: „Не ми е детска мечта да съм председател”.

Баряков е първият демократично избран кмет на Банско за периода 1991 – 1995 г., бил е заместник-кмет, вече е втори мандат съветник в местния парламент.

Под ръководството на новия председател, съветниците одобриха отчета за изпълнение на бюджета на община Банско за 2016 година, както и текущото му  изпълнение към 30.06.2017 г. Дадено бе съгласие за преобразуването на Детска градина „Здравец” – гр. Банско, в две самостоятелни детски градини – ДГ ”Здравец” – гр. Банско и ДГ „Мечо Пух” – гр. Добринище. С отделянето на детското заведение в Добринище се цели подобряване на организацията и функционирането му, както и осъществяването на пряк контрол върху ежедневната дейност.

Костадин Атанасов

Местният парламент гласува допълнение към годишния план за ползване на дървесина от общинските гори, намиращи се на територията на ДГС „Добринище”. Одобрението на допълнителни количества дървесина идва като следствие от необходимостта от санитарна сеч на засегнатите горски масиви от т.нар. корояди – насекоми, увреждащи дърветата. Изсечената дървесина ще бъде продавана съгласно утвърдения ценоразпис.

Бе гласувано членството на община Банско, в качеството си на асоцииран член, в международното сдружение с нестопанска цел „Мрежа от градове с езера”. Включването на планинската община идва след покана за присъединяване от страна на сдружението. Членството ще позволи осъществяване на общо сътрудничество при участие в европейски и международни проекти, обмен на добри практики и други. „Мрежата” се състои от 39 члена, повечето от които са гръцки общини.