Тереза Мей: Плащаме развода, за да запазим бизнеса с ЕС

Британският премиер Тереза Мей е склонна към някои отстъпки с оглед започване на търговски преговори с ЕС

 

Британският премиер Тереза Мей е готова да се съгласи да плати сметка по развода с ЕС в размер на 50 милиарда паунда в опит да започне търговски преговори. Тя обаче пази това в тайна, за да избегне скандал по време на предстоящата конференция на Консевративната партия, твърдят британските медии.

Премиерът Мей призова проевропейски настроените депутати от Консервативната партия за подкрепа преди началото на обсъждането за Закона за отмяна на европейското законодателство през следващата седмица. Дясната ръка на премиера Деймиън Грийн заяви, че евентуален бунт в редиците на торите може да доведе на власт лейбъриста Джеръми Корбин.

Тереза Мей обаче със сигурност ще има сблъсък с антиевропейски настроените депутати след разкритието на вестник “Сънди таймс“, че е готова да плати 50 милиарда паунда като сметка по развода с ЕС само и само да започне търговски преговори. Според вестника, тя е инструктирала нейните служители да изготвят планове за плащания между 7 и 17 милиарда годишно в продължение на три години след като Великобритания напусне организацията.

Въпреки че от Даунинг стрийт отрекоха съобщението в “Сънди таймс“, източник, близък до правителството, заяви, че властите имат готовност да платят сметката по развода, но по-конкретна сума ще стане известна след конференцията.

Главният преговарящ на Великобритания по Брекзита Дейвид Дейвис заяви, че Европейската комисия “се поставя в глупаво положение” с критиките си срещу британския подход към преговорите, за които от Брюксел казват, че няма напредък.

“Частно казано, мисля, че това изглежда глупаво, защото несъмнено има неща, които сме постигнали”, посочи Дейвис пред Би Би Си.

По думите му Великобритания вероятно ще продължи да внася известни суми в хазната на ЕС, след като напусне съюза, но те няма да бъдат големи в дългосрочен план.

“Файненшъл таймс” цитира лидера на британската партия Либерални демократи Винс Кейбъл, според когото Обединеното кралство може и да не напусне ЕС заради вътрешните разногласия в политическите партии.

По-рано “Дейли телеграф” писа, че проевропейски настроените членове на управляващата Консервативна партия се канят да осуетят приемането на законопроекта, който отменя действието на законодателството на ЕС на британска територия.

Вестникът твърди, че не по-малко от шестима консерватори в Камарата на общините ще гласуват против законопроекта заедно с опозицията, оглавявана от лейбъристите.