САЩ готови да ударят КНДР с ядрено оръжие

Южнокорейски геофизик показва вероятното място на ядрения взрив на Пхенян.

Сеул: Бомбата е 3 пъти по-силна от тази в Хирошима

 

САЩ са готови да използват ядрения си капацитет, в случай че Северна Корея продължи да заплашва американски територии или съюзниците, заявиха от Белия дом.

Всяка заплаха срещу Съединените щати или срещу съюзниците им ще предизвика масиран военен отговор, заяви министърът на отбраната Джим Матис след среща с президента Доналд Тръмп.

Пхенян обяви, че е проведено успешно изпитание на водородна бомба, която може да бъде качена на междуконтинентална балистична ракета.

Матис посочи, че Вашингтон не иска тотално унищожение на която и да е страна, конкретно на Северна Корея.

Междувременно Доналд Тръмп предупреди, че Съединените щати могат да прекратят търговските отношения с всяка страна, която поддържа бизнес връзки с Пхенян.

След последния провокативен ядрен тест на Пхенян президентът Доналд Тръмп проведе разговор с японския премиер Шинзо Абе. Двамата обсъдиха твърденията на режима в Северна Корея, че е извършено изпитание на водородна бомба.

„Президентът Тръмп препотвърди ангажимента на САЩ да защитават родината ни, територията и съюзниците ни с всички дипломатически, конвенционални и ядрени възможности, които имаме“, се казва в изявление на Белия дом.

Сеул оцени мощта на тестваната от Северна Корея бомба на 50 килотона. Тя е многократно по-мощна от тази, която САЩ хвърли над Хирошима.

Последният ядрен тест на Северна Корея е бил с приблизителна сила от 50 килотона. Това съобщиха представители на Министерството на отбраната в Сеул на брифинг в понеделник, предава АФП.

Данните на южнокорейските власти показват, че последното изпитание на режима в Пхенян е на бомба, три пъти по-мощна от тази, която американците са хвърлили над Хирошима през 1945 г.

 

Атомните оръжия, които САЩ пуснаха над Хирошима и Нагасаки, бяха едва 15 и 20 килотона.

Южнокорейските военни са забелязали признаци на подготовка за ново ракетно изпитание от режима в Пхенян, съобщава още агенция Yonhap, цитирана от „РИА Новости”.

В Сеул допускат, че този път Северна Корея може да проведе изпитание на междуконтинентална балистична ракета. Според южнокорейските военни по този начин Пхенян се стреми „да покаже на САЩ, че разполага с ядрени оръжия“.

Изпитанието от неделя е най-силното, което Северна Корея е провеждала досега. Може би няколко пъти по-силно от петото ядрено изпитание, което се проведе тази година, според японски и южнокорейски представители.

Норвежка агенция за мониторинг на земетресенията изчисли, че силата на ядреното оръжие е била 120 килотона.