Задържаха отново рецидивист веднага след освобождаването му от затвора

Професор Стефан Станчев загуби едното си око след жестокия бой.

Гевгелийски поръчал убийството на началника на охранителна смяна в софийския затвор и побоя на завеждащия клиника в столичната болница „Св. Анна“ в София проф. Стефан Станчев

 

Специализираният наказателен съд задържа в ареста Стефан Гевгелийски – тартор на организирана престъпна група за убийства, телесни повреди и търговия с дрога.

Според събраните доказателства по делото групата на Гевгелийски е поръчала убийството на началника на охранителна смяна в софийския затвор Янко Янев чрез нанесен му побой на 26 декември 2016 г.

Лично Гевгелийски поръчал и побоя над началника на Клиниката по ортопедия и травматология в столичната болница „Св. Анна“ проф. Стефан Станчев на 5 април 2016 г., при който той загуби едното си око. Причината била, че приятел на Гевгелийски не бил доволен как лекарят го е лекувал.

Поръчките били правени от рецидивиста, докато е в затвора, като той предавал поръченията на жена си, която също е част от престъпната група.

Събраните доказателства по делото сочат, че с разкриването и задържането на групата на Гевгелийски са пресечени опити за убийство и на други служители в софийския затвор, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

До 5 септември 2017 г. Специализираната прокуратура не бе поискала налагане на най-тежката мярка за неотклонение на Гевгелийски, тъй като той изтърпяваше присъда от 1 година и 6 месеца затвор за участие в престъпна група за изнудване, наркоразпространение и още 7 други престъпни деяния.

След изтичане на срока на наказанието, с постановление на прокурор от Спецпрокуратурата му е наложено прокурорско задържане до 72 часа, внесено е и искане в съда за налагане на постоянна мярка „задържане под стража“.

Срещу Гевгелийски има и друга произнесена присъда на Специализирания наказателен съд – 5 години лишаване от свобода за участие в организираната престъпна група на Стефан Бонев-Сако. Тази присъда още не е влязла в сила, предстои делото да се гледа на втора инстанция в Апелативния специализиран наказателен съд, подчертаха от прокуратурата.