„Спаси Кюстендил” с лидер Ивайло Атанасов би тревога: Багерите на Сашо Малинов рушат зидове на по 2000 г. при разкопаването на брезовата гора за паркинг в Кюстендил

Любомир Иванов и Ивайло Атанасов

За кмета Паунов не важи ли Законът за културното наследство, питат от гражданското сдружение

Зидове на сгради с почти 2 000-годишна история се унищожават при разкопаването на брезовата горичка в Кюстендил заради паркинга, който кметът Паунов и общината искат да построят пред галерията.

Не се щадят не само дърветата, но и културното наследство, алармираха от гражданско сдружение „Спаси Кюстендил” с лидер Ивайло Атанасов. „Това е част от града, в която се намира най-ценната археология от римско време още от 2. век от новата ера. Заличавайки културното наследство, Вие унищожавате нашето бъдеще за развитието на града като култура, исторически и туристически център!

Петър Паунов

Но провеждането на разкопки не означава, че задължително Министерството на културата ще даде зелена светлина на този проект! Ако се окаже, че се открият ценни археологически следи от историческото наследство на град Кюстендил, Министерството на културата има законно право да спре изпълнението на всякакви строителни работи по този проект! В момента навсякъде в брезовата горичка има изкопи с дълбочина от 1 м и повече. Видимо се прекъсват горните слоеве на стени с широчина по 2 метра. Като се изхвърлят грамадни камъни настрани от изкопа, които са от зидария, по тях се вижда и хоросанът, използван в древността за строителни цели. Пуснати са сигнали и много писма до съответните институции. Изкопните работи са на площ от около 15 000 квадратни метра в самия център на град Кюстендил. Копае се с тежка строителна машинна техника, включваща огромен багер, фадрома, камиони и още няколко по-малки багера и бобкат”, гневят се кюстендилци. Припомняме, проектът е за 4,5 млн. лв. и се изпълнява от фирма „Рила” на Сашо Малинов. По документацията на проекта около галерията – всички изкопни работи трябва да се правят на ръка, и то от специалисти археолози. От сдружението обясниха, че в началото на месеца за пореден път е подаден сигнал по телефона от група местни активисти до културното министерство.

„И знаете ли какъв е бил техният отговор? – „Да, имаме вече сигнал за този проблем, но още не сме стигнали до него, понеже за цяла Югозападна България отговаря само един човек”. Какъв е този отговор? Та това в цяло министерство! Нима в него работят само 4 човека – за условното разделение на България на 4 части?! А в същото време строителната фирма „Рила” на Сашо Малинов, която печели почти всеки общински търг (защо ли?), продължава необезпокоявано и най-безнаказано да руши археологията в археологически резерват „Пауталия”, намиращ се в центъра на град Кюстендил. В направените изкопи с просто око се вижда как са разрушени горните слоеве на зидове с дебелина по 2 метра, които дори и неспециалист би категоризирал като зидове от сгради с почти 2 000-годишна история! По документацията на този проект е изрично записано, че преди строителните работи трябва да се направят разкопки в участъците, в които ще се строи! А кметът на града Петър Паунов и поддържащите го като папагалчета общински съветници многократно публично са казвали и твърдят, че „не са необходими никакви археологически разкопки по проекта”, бият тревога от гражданското сдружение „Спаси Кюстендин” и допълват: „Г-н Кмете, как за всички граждани важи Законът за културно и археологическо наследство (Чл. 161. (1) Осъществяването на инвестиционни проекти на физически и юридически лица в територии, за които има данни за наличие на археологически обекти, задължително се предхожда от предварителни археологически проучвания, с които се установява дали те няма да бъдат засегнати, или нарушени. На археологическите обекти, разкрити при тези проучвания, се провеждат спасителни разкопки преди началото на строителните работи), а само за Вас този закон не важи! Докога, г-н Кмете, Вие ще престъпвате и потъпквате правата и интересите на гражданите, които са Ви избрали на този пост?! Това се нарича унищожаване на историческото и културно наследство”, категорични са от „Спаси Кюстендил”.