Украса по пожарната възмути самоковци, хората питат: Защо не се ремонтира пожарната кула, вместо това й се слагат финтифлюшки, колко ни струва симпозиумът на художниците?

Смелчаци се издигнаха по 42-метрова стълба във въздуха на празника на пожарната в града, вр.и.д. шефът Красимир Караджинов извади на показ 5 нови автомобила

Украсата на пожарната кула в Самоков предизвика реакции на възмущение у местните. Украсата се появи по време на Международен симпозиум с участието на българи, които се занимават с изкуство, повечето от които живеят в чужбина.

Заради коментарите, които се появиха в града, самоковци попитаха: наистина ли общината е отпуснала за престоя им в Самоков около 8-9 хил. лв.? Една от участничките бе Радостина Доганова, за която се говори, че има роднинска връзка със заместник-кмета на Самоков по финансовата част Сия Шехтанова. Именно Радостина Доганова украси пожарната кула в Самоков заедно с друг неин колега. Украсата даже си има име – кръстена е „Дишай” –  кинетична временна инсталация в Самоков на дървена пожарна кула, гр. Самоков“ и бе направена по време на Третия международен симпозиум по живопис и скулптура в град Самоков. „Използвани са 280 зелени вятърни мелници, интуитивно и активно, тя има за цел да привлече вниманието ни към нашата неразривна връзка с природата“ – похвалиха се от общината след поставяне на украсата на старата пожарна кула в Самоков. „Защо не я ремонтират, тя всеки момент ще се срути, а си правят шоу и пиар на кмета по този абсурден начин?“ – питаха се вчера самоковци.

В същото време смелчаци от Самоков се покатериха на 42-метрова стълба във въздуха по време на професионалния празник на служителите от местната пожарна. Церемонията се проведе на централния площад. Огнеборците в Самоков обслужват тежък район с 24 села и два курорта, въпреки това резултатите от работата им са отлични. Пожарите в Самоковско са често явление, преди дни изгоряха 50 декара гори и 50 декара растителност в землището на село Алино. Според слухове пожарите в Самоковско в повечето случаи са умишлени и се предизвикват, за да се улесни сечта. В деня на професионалния си празник огнеборците от Самоков заедно с шефа си Красимир Караджинов, който временно изпълнява длъжността, проведоха множество мероприятия за повишаване на противопожарната култура сред населението. Те изложиха петте нови противопожарни автомобила, получени през 2014-15 г. по европроект и демонстрираха техните възможности, като събраха очите на минувачите по площада в града. Присъстващите обаче не бяха само зрители, а се превърнаха и в дейни участници в празника. Всички желаещи бяха издигани на малки групи в присъствието на професионални служители във въздуха чрез 42-метровата стълба на един от автомобилите. Служителите на пожарната направиха и демонстрация на изваждане на пострадали от автомобил при катастрофа. Демонстрациите продължиха до обяд.