Кметът Иван Минков удостоява със званието „почетен гражданин на Кочериново” Славчо Багашки, дарил е 22 картини на местното читалище

Иван Минков

Багашки 20 години работил като учител в Кочериново, пее в черковен хор, подготвил е 8 иконописци…

Славчо Багашки

Кметът Иван Минков удостоява със званието „почетен гражданин на Кочериново” Славчо Василев Багашки. Това ще стане днес на официална церемония по повод традиционния събор на общината. Кметът Минков и екипът му са замислили няколкодневни празненства с богата музикална програма.

Славчо Багашки е преподавател в школата по изобразително изкуство към читалището в Кочериново, подготвил е 8 иконописци, които в момента се занимават с иконопис. Дарил е 22 художествени платна на НЧ „Пробуда 1919” в Кочериново. Проектант и изпълнител е на барелефа на паметника на двамата незнайни руски воини в двора на училището. Пее като тенор в хора към храма „Въведение Богородично” в Благоевград. 12 години е председател на групата на художниците учители в Благоевградска област. 20 години е бил учител в Кочериново. Активно се включва в културния живот на селището, самодеец е към читалището – солист на дамския хор, актьор към самодейния театрален колектив, рисува нагледната агитация на Кочериново.

Председател е на общинския съвет за култура 4 години. Делегат е на Втория конгрес на културата. През 1962 година е награден с орден „Кирил и Методий” трета степен. Има сребърна значка за читалищна дейност и златен медал за живопис от републикански фестивал за художествена самодейност. Носител е на грамота за отлично представяне в Москва на международна изложба за изобразително изкуство с художествена творба „Илинден”.

Има грамоти за първо място на окръжни прегледи на художествената самодейност като солист изпълнител.

От 1960 година има 19 самостоятелни художествени изложби. Предложението на кмета Минков за удостояване със званието е прието от ОбС.