Комисия от общински съветници душат за злоупотреби в медицинския център в Бобов дол, дружеството има 19 000 лв. счетоводни загуби

Общинските съветници в Бобов дол приеха отчета на хосписа, но не и на медицинския център.
  • Управителят на хосписа д-р Е. Митова отчете 67 410 лв. приходи при 82 148 лв. разходи
  • Тежко болният Владимир Чолаков получи помощ от 300 лв., Теодора Йорданова взима 550 лв. награда

 

Комисия от общински съветници и експерти – икономисти от общинската администрация, да извърши проверка на медицинския център и хосписа в Бобов дол, реши на свое редовно заседание местният парламент в миньорския град по предложение на Ангел Дивячки от мнозинството на БДЦ. Целта на проверката е с помощта на счетоводителите на двете дружества да се направи справка за приходите и разходите и в общината да получат яснота за финансовите проблеми.

Д-р Екатерина Митова и Ангел Дивячки

Съветниците не приеха информацията на Медицински център 1 за приходите и разходите за първото полугодие. Тя ще бъде подложена на гласуване на следващата сесия, след като комисията представи доклад с данните от проверката. Дружеството има около 19 000 лв. счетоводни загуби, като реално губи около 1000 лв., а останалите загуби са лихви и такси от стари задължения и няма място за тревога, обясни председателят Красимир Чаврагански.

Като причина за неприемането на информацията бе посочено отсъствието от заседанието на управителя Наташа Делибалтова, която да направи разяснения. Стана ясно, че в първоначално представените данни е имало грешка относно разходите, която впоследствие е поправена и е подадена нова информация. Това накара съветниците да изразят мнение, че се подхожда несериозно и с неприсъствието си от ръководството на дружеството не са уважили съветниците. При гласуването натежа и казаното от зам.-председателя на ОбС Елеонора Христова (БСП), която подчерта, че годишно общината отпуска на дружеството около 20 000 лв.

Местният парламент прие информацията за приходите и разходите на хосписа, предоставена от управителя д-р Екатерина Митова. Според данните в документа към 30 юни т.г. медико-социалното заведение е получило 67 410 лв. приходи при 82 148 лв. разходи. Д-р Митова поясни, че на моменти в хосписа се чувстват ощетени, тъй като от медицинския център „винаги са на първа линия”. Не е коректно да се поставя така въпросът за разликите на медицинския център и хосписа, тъй като медицинският център има задължения от 4-5, докато с хосписа това не е така и поне той не ни извива ръцете за пари. Въпреки това не съм го оставила и помагам. Искам да помоля в хосписа с предимство да се приемат хора от община Бобов дол. Вие искате да ви се помага, а аз – да приемате приоритетно нуждаещи се от общината. Заради липсата на места наскоро не бе приета майката на един от общинските съветници, каза кметът Елза Величкова. Приемаме с предимство хора от общината, но невинаги има места. И в момента имаме молби и чакащи. Ние се самофинансираме, посочи управителката.

С друго решение ОбС даде картбланш за формиране на самостоятелни паралелки под минималния брой ученици за настоящата учебна година в СУ „Христо Ботев”. Така във 2-ри клас ще има 11 ученици при необходим минимум 16, в 10-и – 16, при минимум 18, а в 12 – 14, при минимум 18. За паралелката на второкласниците няма да има дофинансиране, докато другите две паралелки ще получат дофинансиране в размер на 20% от съответния единен разходен стандарт – 2170, 80 лв. за 6 ученици (по 361, 80 лв. на ученик).

Съветниците единодушно отпуснаха 550 лв. награда за постижения в областта на музиката на възпитаничката на Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” в Благоевград Теодора Йорданова, която е от Бобов дол. Момичето е изключителен талант, учи музика, но миналата година е загубило майка си и семейството, в което има още две деца, изпитва финансови затруднения, стана ясно при обсъждането на предложението за подпомагане. Със средствата ще бъдат покрити разходите на ученичката за пътуване до учебното заведение, дофинансиране на храната в стола и ученически пособия за тази учебна година. Заради тежко заболяване на бобовдолеца Владимир Чолаков бе отпусната еднократна помощ от 300 лв. Страдащ от психична болест мъж от миньорския град, на когото месечно са нужни 300 лв. за лекарства, получи 600 лв.