Северна Корея заплаши с взрив на водородна бомба в Тихия океан

 

 

След като президентът на САЩ Донал Тръмп заплаши в реч пред Общото събрание на ООН, че може да унищожи Северна Корея, отговорът на страната не закъсня. Външният министър на Северна Корея заяви, че държавата му може извърши изпитание на водородна бомба в Тихия океан.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че Тръмп страда от “психическо разстройство” и че ще плати скъпо за думите си. Той не определи какъв ще бъде отговорът му, но във все по-изострящата се размяна на реплики между двете държави това е първото негово директно послание.

Външният му министър Ри Йон Хо каза, че Пхенян може да обсъди тест на водородна бомба в безпрецедентен мащаб в Тихия океан, съобщи южнокорейската официална агенция “Йонхап”. Хо ще произнесе слово пред ООН по-късно тази седмица и допълни, че не знае какво точно мисли по този въпрос неговият лидер.

Япония веднага осъди думите му като “тотално неприемливи”, а Южна Корея, Китай и Русия призоваха да се охладят страстите.

Ким Чен Ун каза още, че ще обмисли “най-високата степен на твърди контрамерки в историята” срещу САЩ и че речта на Тръмп само е потвърдила, че ядрената му програма е “правилната посока”. “Със сигурност и по категоричен начин ще укротя с огън ненормалния американски изкуфял старец”, разпространи думите му севернокорейската агенция KCNA, цитирана от Дневник.

Това стана няколко часа, след като САЩ въведоха нови санкции срещу външната търговия и морските превози на Северна Корея и предупредиха, че на американския пазар не може да се допускат банки, търгуващи с Пхенян. Тръмп похвали като “изключителен ход” нареждането на централната банка на Китай към банките да прекратят бизнеса си със Северна Корея.

Засегнати от санкциите са и секторите на енергетиката, медицинското оборудване, текстила и транспорта, но засега САЩ мълчат по отношение на петролно ембарго. КНДР внася всички горива от чужбина и се смята, че въздържането от тотални петролни санкции оставя пространство за дипломатически усилия.