Наркоман с 16 присъди пред съда в Кюстендил: Нищо не става от бобовдолския затвор, някой една бомба да му хвърли 

Александър Апостолов

 

Един ми разцепи главата. Имам 11 см рана на главата, нищо не му направиха на него. Аз оня ден го ударих с един стол в главата, призна 29-годишния мъж

 

29-годишен наркоман, който лежи в затвора в Бобов дол с поредна присъда за кражби, поиска да излезе предсрочно на свобода. Рецидивистът е пуснал молба до съда в Кюстендил за условно предсрочно освобождаване, като му остават 3 месеца от 2-годишната присъда. Младият мъж има 16 присъди, като голяма част от тях са за откраднати самобръсначки от големи магазини в Перник и София. Пред съда ръководството на затвора в лицето на директора Александър Апостолов обаче обяснило, че лишеният от свобода не се е поправил и не бива да бъде пускан предсрочно навън. Наказван е многократно, давал е положителни тестове за хероин, проявявал агресия.

“В поведението му няма никаква промяна, точно обратното – дори имаме завишаване на оценката на риска вследствие на нарушенията на реда и дисциплината в затвора. Опитите да му помогнем за преодоляване на зависимостта не дават резултат”, казват от затвора в Бобов дол. Адвокатът на затворника пък заявява, че става въпрос за болен човек.

“Не само три месеца – и още три години да стои в затвора, този проблем ще продължава да съществува, ако не се предприемат съответните мерки да бъде лекуван”, допълнил защитникът.

Пред магистратите затворникът направил интересно изказване. Признал, че е наркозависим, и обяснил, че зад решетките се научил да употребява венозно хероин, да приготвя алкохол от джибри. Признал, че на свобода е извършвал кражби, за да си осигурява пари.

“Досега не съм чел книги, та сега ще чета. Три пъти колабирам, защото взимам много наркотици. Вредя на себе си. Ще си съсипя психиката”, казал затворникът. Зад решетките му осигурили работа да лепи торбички, но той отказал, пише “24 часа”.

“В този затвор нищо не става. Това е някакъв селски затвор. Ще умра в затвора. Един ми разцепи главата. Имам 11 см рана на главата, нищо не му направиха на него. Аз оня ден го ударих с един стол в главата. Г-жо съдия, от този затвор нищо не става. Някой само една бомба трябва да му хвърли”, са част от думите му, записани в съдебния протокол от заседанието.

Магистратите са категорични, че молбата на рецидивиста за предсрочно освобождаване не трябва да се уважи и го оставиха да си доизлежи останалите 3 месеца.