Съветничката Йорданка Рангелова плаща 1 000 лв. глоба заради мръсни сифони и мазнини по аспиратора в ресторант „Панорама” в Бобов дол

Йорданка Рангелова

Бобовдолската фирма “Даци -Р” на бизнесдамата и общинска съветничка Йорданка Рангелова ще бъде глобена за нарушение на Закона за храните, става ясно от решение на Районния съд в Дупница. Съдия Добринка Зафирова потвърди наказателно постановление от 10.02.2016 г., издадено от директора на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) -гр. Кюстендил, с което на ЕТ „Йорданка Рангелова-Даци-Р” е наложена имуществена санкция в размер на 1000 лв., като законосъобразно. Решението подлежи на обжалване пред Кюстендилския административен съд. В качеството си на управител на фирмата Йорданка Рангелова е обжалвала наказателното постановление с доводи, че е неправилно и незаконосъобразно и молба за неговата отмяна.

До глобата се стига след проверка от 23 октомври 2015г. на служители на ОДБХ в ресторант „Панорама” в Бобов дол, стопанисван от Рангелова. Проверяващите установили, че извършваната в обекта търговска дейност не е в съответствие с изискванията на законодателството в областта на безопасността на храните. Във връзка с констатациите от отдел „Контрол на храните“ издали предписание с краен срок за изпълнение 18 ноември 2015 г. На 3 декември същата година последвала контролна проверка, при която от дирекцията констатирали неизпълнение на предписанието. Здравните инспектори установили, че сифоните не били почистени от мръсотия, мазнините не били отстранени и не е била почистена вътрешната повърхност на аспираторния чадър и повърхността над топлинните съоръжения. Не е била осигурена идентификация на готовата кулинарна продукция в хладилните помещения и др. Съдът счита, че при издаването на акта не е погазен Законът за административните нарушения, каквото е твърдението на Рангелова в жалбата.

Това е второ решение по казуса на Районния съд в Дупница, след като от „Даци Р” обжалваха наказателното постановление за глобата от 1000 лв. първо пред Районния съд в Дупница, а след това и пред Административния съд.

Както сме писали, от Административния съд върнаха делото на първа инстанция, тъй като наказателното постановление не било подписано от директора на ОДБХ Стоян Саев, а подпис със запетая пред директор поставил временният Бойко Опърлаков. Според съдия Даниела Петрова дупнишките съдии е трябвало да назначат служебна проверка, за да се установи дали Опърлаков е имал права да подписва актовете за наказателна отговорност, докато титулярят Саев е в болнични. Така преди време Административният съд излезе с окончателно решение, че казусът трябва да тръгне отначало.

Йорданка Рангелова е дъщеря на известното бобовдолско семейство Румяна и Емил Рангелови, които развиват успешен бизнес с автобусни превози и ресторантьорство. От 2015 г. Йорданка Рангелова е общинска съветничка от БСП в миньорския град.