С надписи на турски ресторантьори посрещат гости в Кърджали, нашарени са и чешмите, лидерката на „Ние, жените” Здравка Чимева: Сбъдна се предсказанието на Ердоган: „България ще бъде отново наша, но този път ще си я купим”

 

На чешма в региона се четат думите на Ататюрк: „Горд съм да се наричам турчин”

Има ли институции в България, питаха се 40 екскурзианти от Благоевград, Сандански и Дупница

217-01-EKSKURZIQ 56_n

 

В питейните заведения на Ардино и Кърджали посрещат клиентите с надписи на турски език. Почти няма чешма, която да не е с надпис на турски. Това установиха над 40 екскурзианти от Благоевград, Сандански и Дупница на двудневна екскурзия из Родопите.

217-01-EKSKURZIQ 156_n

Туроператорът Здравка Чимева, която е лидер на „Ние, жените”, показа надписите и помоли местни хора да ги преведат. На една от чешмите беше записано: „Пийте от тази вода и ще се срещнем в отвъдното”. На салфетки в заведение близо до Ардино стопанинът беше сложил надпис „Добре дошли” на турски език. Същият надпис посрещаше гостите и над вратата на заведението. На друга чешма пък с каменни букви беше издълбан цитат от речта на първия турски президент Атататюрк: „Горд съм да се наричам турчин”.

217-01-01 rumqna-bachvarova 217-01-01 Димитър Георгиев шеф на ДАНС Dimitur_Georgiev_DANS 217-01-01 Ердоган 216-01-01 Вихрен Матев-Vihren-Matev-4

Екскурзиантите питаха дали ДАНС има структура в Кърджали. Те смятат, че подобни надписи са недопустими.

Здравка Чимева обясни, че около 70-75% от местното население в Кърджали се състои от помаци и турци и едва 30% са българите, според последното преброяване. Тя напомни изявленията на турския президент Реджеп Ердоган за Кърджали, направени в края на 2013 г.

01-01 ДЖАМИЯ 131 070

Digimax A50 / KENOX Q2

Digimax A50 / KENOX Q2

01-01 ДЖАМИЯ 131 058

„В специално обръщение турският президент заяви, че Кърджали и Лудогорието са част от изконните турски територии. Ердоган обяви: „България ще бъде отново наша. Но този път ще си я купим. Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Скопие, Призрен – Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион”, цитира буквално изявлението на Ердоган Здравка Чимева. Тя подчерта, че подобни изявления не допринасят за добрите отношения между двете страни. Чимева призова държавниците и министърът на вътрешните работи да вземат незабавно отношение по случващото се в Родопите. Остра реакция на видяното имаше и от страна на цялата група. Здравка Чимева проведе и анкета сред местното помашко население.

Всички до един заявиха, че Кърджали е един изключително спокоен град, че между християни и мохамедани няма абсолютно никаква вражда. „Честваме празниците и християнските, и нашите, заедно. Между нас няма напрежение, ние се обичаме и ценим. По-богатите правят жестове на милосърдие към по-бедните на всеки празник от християнския и мюсюлманския календар. И ние, и българите сме еднакво отрудени хора и изкарваме с честен труд прехраната на семействата си. Голяма част от българите, помаците напуснаха общината, и най-вече българите. Те отидоха на работа в Турция, Гърция и Германия. Преди време гледахме тютюн и изкарвахме добри пари, но сега няма пазар и всичко запустява”, сподели местен жител, който се представи като помак.

Версиите за появилите се надписи са няколко. Хората предположиха, че местните ресторантьори робуват на елементарното желание да се подмажат на силните на деня и надписите не са плод толкова на турско самосъзнание.

Другата версия, която беше лансирана, е, че тези хора не умеят да се учат и поради тази причина за тях законът не съществува.

На срещуположния полюс от Кърджали, където държавата явно е загърбила националния интерес, е ситуацията в Кюстендилско. Кметовете на Кюстендил и Дупница Петър Паунов и Методи Чимев не се посвениха да се опълчат на Главното мюфтийство и неговите претенции към джамиите в двата града, обявени за културни паметници.

“Докато аз съм кмет, мюзеин няма да пее в Дупница. Категорично. А съм убеден, че нито един дупничанин няма да позволи действаща джамия в града”, заяви миналата година кметът инж. Методи Чимев.

В защита на джамиите от претенциите на мюфтийството в двата града бяха организирани протести. Дупничани обградиха протестно сградата на джамията в града, която в момента е действаща галерия. В инициативата се включи и самият Чимев.

На протестите в Кюстендил пък хората донесоха черешово топче, един от символите на Априлското въстание.

Снимките:

1 Здравка Чимева

2 Почти няма чешма, която да не е с надпис на турски. Това установиха над 40 екскурзианти от Благоевград, Сандански и Дупница на двудневна екскурзия из Родопите.

3 Румяна Бъчварова

4 Димитър Георгиев

5 Реджеп Таип Ердоган

6 Вихрен Матев

7,8 и 9 Кметовете Методи Чимев и Петър Паунов заедно със стотици дупничани и кюстендилци протестираха срещу мераците на мюфтията да заграби джамиите. В крайна сметка апелативният съд отхвърли изцяло претенциите на мюфтийството за вакъфските имоти