Народната певица Спаска Борисова и музикантът от Ресилово Венцислав Джаджаров изнесоха концерт за Деня на музиката в Дупница, показаха грамотите си в изложба

Момент от откриването на тържеството
Десетки се насладиха на песните на дуета.

Концерт на дует „Настроение” под наслов “Българската непреходност” се проведе в Дупница по случай Международния ден на музиката и поезията. Дуетът включва народната певица от с. Бистрица Спаска Борисова и певеца и музикант от Ресилово Венцислав Джаджаров. Представена бе и изложба, включваща завоюваните през годините от тях отличия на фолклорни фестивали и други форуми из страната. Над 110 бяха изложените грамоти и дипломи, както десетки медали и плакети в галерията, но с това не се изчерпват всички отличия, получени от двамата дългогодишни изпълнители.

 

През годините и Спаска, и Венцислав са били част от други групи и състави и с тях са печелили още много награди. Отличия с техните имена в момента красят редица читалища от региона. Спаска Борисова, която често участва в концерти, организирани от общината, споделя с благодарност за учителите си, дали й основата в българската народна песен. Това са ръководителят на ансамбъла при читалище „Зора” в Дупница Георги Генов, с когото посещават преди години Брянск, както и Стоян Стоянов.

Особено силна е за дуета последната година, когато заедно и поотделно с Джаджаров печелят златни медали на бобфеста в Радуил („Златен фасулицър”) и на фестивала „Пауталия” в Кюстендил.

Песните на Спаска Борисова и Венцислав Джаджаров накараха присъстващите да се хванат на хоро

„Всички награди са ми мили, не мога да определя коя е най-ценна, но най-много радост ми донесе може би първото ми място на фестивала „Мома пее, гора се люлее” в Сапарева баня”, споделя Спаска.

Дует „Настроение” бе представен от уредника на галерия „Околийска къща” Катя Йоцова, която прочете и връчи и на талантливите изпълнители поздравителен адрес от името на кмета на Дупница инж. Методи Чимев. Двамата певци и музиканти изпяха вътре в галерията част от песните, с които са взели участие и са спечелили награди през последните години. След това концертът им продължи пред Джамията, а присъстващите имаха възможност да се хванат и на хорото.

Сред гостите бяха близките на певците, техни приятели и колеги, между които синът на Спаска Атанас, Манол Манолов, художничката Цветанка Христова и др. Организаторите почерпиха гостите с вкусна пита, омесена от майката на Спаска – Лидия, и баница от леля й Маргарита, сладки, бонбони и червено вино.