Христо Шуманов-Таката даде 200 л курбан в Говедарци, майка му Валерия посрещна 1000 гости с баници и 52-градусова ракия

73-год. Иван Шуманов-Зайо: Христо е трудолюбив човек, преди 8 г. вдъхна нов живот на занемарения параклис

Елена Шуманова се зае с приготвянето на чорбата, призна: Наследих таланта за готвенето от баща ми

 

Един от най-добрите оператори на дървопреработвателни машини Христо Шуманов-Таката даде 200 литра овчи курбан за празника Покров Богородичен в самоковското село Говедарци.

Курбанът бе осветен в двора на черквата от отец Мечкаров. Майката на Христо – Валерия Шуманова, посрещна гостите с баници, мариновани гъби, домашно сирене, питки. Над 1000 души се събраха на тежките трапези. Масите бяха отрупани със салати, мезета, домашна 52-градусова ракия и вино, приготвени от Христо. Инициаторът с лични средства организира молебена, приятелите му Христо Вучов и Христо Ранов няколко дни преди празника направиха организацията за посетителите.

В приготовлението от ранни зори се включи професионалната готвачка Елена Шуманова, която приготвя курбаните на повечето празници в селото. Активно помогнаха Христо Ранов, сестрата на организатора Ани, майка им Валя, Христо Вучов, Васил Тахов, Иван Шуманов, Иван Петров, Милка Шуманова, братовчед му и много приятели на Христо. Благодарение на Христо Шуманов параклисът е добре съхраняван и поддържан от години, похвалиха го хората от Говедарци. „Христо организира за поредна година много добре курбана за здраве. Той е с добро сърце и всичко, което направи около параклиса, е добро негово дело”, категорични са хората от Говедарци. Стотици миряни се поклониха в храма и запалиха свещица за здраве.

Дългогодишният строителен предприемач, чийто живот е минал в чужбина – 73-годишният Иван Шуманов-Зайо, заяви ентусиазирано: “Христо е всеотдаен, трудолюбив, услужлив, организиран. Храмът навремето беше занемарен. Преди 8 години се намери един доброжелател, който пое инициативата да съживи традицията и това Божие място. Дано така да продължава вовеки веков, защото традициите не трябва да се забравят”. Той пожела  здраве на всички говедарчанци.

Иван Шуманов от селото разказа: “Тук са спомените от детството, когато се правеха курбани. Беше много весело и идваха много хора. Дълго време нищо не се правеше. От няколко години благодарение на тези млади хора и най-вече на Христо традицията се съживи”.

Елена Шуманова допълни: „Тук, на това място, жените са се молили за здраве на отиващите на война, прекланяйки се пред Богородица, а е построен от завърналите се войници от войната, кой с каквото може е помагал. Моята дарба да готвя е наследствена от моя баща. Той цял живот е приготвял храна за косачите по полетата, работили към ТКЗС. Аз останах сираче на 13 години. Гледах какво прави баща ми и се научих“.

След курбана Христо Шуманов коментира: „Желая това село да бъде прочуто, да се развива по-добре. Аз обичам селото и хората, затова искам с тази традиция да обединя хората към добро. Бог да бъде с нас!“. Майка му Валерия Шуманова пожела пред всички синът й да бъде жив и здрав и да си намери момиче, което да го радва. Празникът приключи с много настроение, музика и спомени.