С тържествена заря-проверка и историческа възстановка Благоевград отбелязва 105 г. от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

 

Община Благоевград ще отбележи 105 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония с изключително богата програма на 5 октомври. Празничният ден ще започне в 09,30 часа с тържествен молебен и полагане на цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински, в двора на църквата „Въведение Богородично“. В 10,30 часа ще бъде издигнато националното знаме на Република България и ще бъдат положени цветя пред паметника на Георги Измирлиев-Македончето, намиращ се на едноименния площад.    Непосредствено след това ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение на                                                                                                                           пл. „Мите Марков“. В 11,00 часа в кв. „Вароша” жителите и гостите на Благоевград ще станат свидетели на историческа възстановка на Горноджумайското въстание с участие на Национално дружество „Традиция“.

Програмата ще продължи с тържествена сесия на Общински съвет-Благоевград и церемония по връчване на наградите „Личност на годината“, чието начало е 17,00 часа в ДТ „Никола Вапцаров“. В 19,30 часа предстои митинг-заря, след което творците от Ансамбъл „Пирин“ изпълнят богат музикален репертоар и ще разкрият красотата на българския фолклор.

На 5 октомври 1912 година става факт второто освобождение на Горна Джумая. Части на 7-а рилска дивизия преминават охраната на границата на Османската империя, намираща се на моста на р. Рилска при село Бараково, и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.